Legile falimentului și impozitării corporațiilor ar putea fi armonizate la nivelul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Uniunii Europene vor cere săptămâna viitoare o armonizare a legilor privind falimentul şi impozitul pe corporaţii la nivelul statelor membre, pentru a atrage mai mult capital privat pentru trecerea UE la energie regenerabilă şi o economie mai digitalizată, potrivit unui proiect de document citat de Reuters.

Steagul UE
Legile falimentului și impozitării corporațiilor ar putea fi armonizate la nivelul UE

Proiectul de concluzii ale unui summit al liderilor UE programat pentru 17-18 aprilie, văzut de Reuters, a arătat, de asemenea, că liderii vor solicita dezvoltarea unei pieţe europene de securitizare şi o mai bună supraveghere a actorilor de pe piaţa financiară transfrontalieră.

Liderii vor îndemna îmbunătăţirea rapidă a modalităţilor de a investi în acţiuni ale companiilor din UE şi crearea unui produs simplu de economisire transfrontalieră pentru investitorii de retail.

Comisia Europeană estimează că UE are nevoie de aproximativ 650 de miliarde de euro de bani privaţi în fiecare an, până în 2030, pentru a face tranziţia de la combustibilii fosili la surse de energie regenerabilă, precum şi pentru a crea o economie mai digitală.

Fără măsurile menţionate în proiectul de concluzii va fi greu pentru ţările europene să atragă astfel de sume de numerar, deoarece investitorii găsesc piaţa din SUA mai bine organizată, mai puţin complexă şi mai lichidă decât în Europa.

Măsurile UE sunt de a crea o Uniune a Pieţelor de Capital în Europa, o idee care există de 10 ani, dar care a înregistrat progrese foarte lente din cauza intereselor personale şi a diferitelor tradiţii juridice care fac dificilă armonizarea legilor în cele 27 de ţări ale UE.

În vara anului trecut, specialiștii avertizau că jumătate dintre țările analizate vor depăși în 2023 nivelul de insolvențe de dinainte de pandemie. În Europa, se așteaptă ca până la finalul anului 2023, numărul insolvențelor să ajungă la 59.000 de cazuri în Franța (+41% față de anul precedent), 28.500 de cazuri în Marea Britanie (+16%), 17.800 de cazuri în Germania (+22%) și 8.900 de cazuri în Italia (+24%). În SUA, analiștii preconizează o creștere de +49%, ca urmare a înăspririi condițiilor de creditare și a încetinirii puternice a creșterii economice, ceea ce va însemna o revenire la peste 20.000 de insolvențe pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite