Legea arendei a fost modificată. Care este durata contractului și ce restricții se vor aplica

0
Publicat:

Legea arendei a fost modificată, deputații aprobând marți noile reguli privind durata contractului de arendă și interzicerea subcontractării cu 204 voturi „pentru”, 39 „contra” şi 14 abţineri.

Terenuri agricole frumos parcelate și colorate în funcție de cultură
Legea arendei a fost modificată. Foto arhivă

Propunerea legislativă modifică Legea nr.287/2009 privind Codul civil, în sensul instituirii duratei arendării de minimum 7 ani „pentru a asigura previzibilitate şi stabilitate”. „Durata arendării este de minimum 7 ani şi se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă”, prevede proiectul.

Subarendarea totală sau parţială este interzisă, sub sancţiunea nulităţii, cu excepţia schimbului de utilizare a terenului între arendaşi.

Contractul de arendare încetează înainte de împlinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendaşului ori prin neplata arendei în termenul prevăzut în contract. În cazul decesului arendatorului, moştenitorii sunt obligaţi să menţină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendaşul.

În cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să menţină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate. Contractele de arendare încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi rămân valabile până la încetarea duratei acestora, mai prevede actul normativ. Camera Deputaţilor este for decizional, dar pentru aplicarea legii este nevoie de promulgarea acesteia de către președintele României. 

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare: România a făcut un pas important

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a informat, ulterior aprobării modificărilor privind Legea arendei, că România a făcut un pas uriaş către o agricultură durabilă şi competitivă, după ce Parlamentul a adoptat modificările privind durata minimă a contractului de arendă, care deschide uşi către fondurile europene, protejează mediul şi asigură cadrul necesar fermierilor pentru investiţii în agricultură.

Conform unui comunicat al AAC, adoptarea Legii PLX 435/2024, care modifică Legea 287/2009 privind Codul Civil referitor la arendă, creează predictibilitate în sectorul agricol autohton.

Noua lege, aliniată la standardele europene, asigură stabilitate şi predictibilitate în sector şi, în acelaşi timp, deschide noi perspective pentru fermierii români, în special în ceea ce priveşte accesul la fondurile europene destinate dezvoltării rurale şi protejării mediului", susţin reprezentanţii AAC.

Potrivit organizaţiei, impactul adoptării proiectului legislativ PLX 435/2024 asupra sectorului agricol este major.

Astfel, România se aliniază la practicile europene în domeniul agriculturii, facilitând accesul la fonduri europene şi consolidând poziţia ţării în cadrul pieţei comune agricole.

Totodată, legea va facilita accesul fermierilor la fondurile europene, contribuind astfel la modernizarea şi creşterea competitivităţii sectorului. Astfel, fermierii vor putea planifica pe termen lung activităţile agricole, ştiind că nu vor fi nevoiţi să îşi schimbe constant partenerii.

Cu o durată mai mare a contractelor, fermierii vor fi încurajaţi să investească în tehnologii moderne şi în îmbunătăţirea infrastructurii agricole. Investiţii în tehnologii verzi: Fermierii vor putea accesa fonduri europene pentru a implementa practici agricole sustenabile, precum agricultura de precizie, energia regenerabilă şi sistemele de irigaţii eficiente", se arată în comunicat.

Pe de altă parte, alături de modificările aduse Codului Silvic, legea încurajează practici agricole prietenoase cu mediul, precum înfiinţarea de perdele de protecţie şi a sistemelor agrosilvice, contribuind astfel la conservarea biodiversităţii şi la combaterea schimbărilor climatice. Legea facilitează, de asemenea, asocierea fermierilor pentru a implementa proiecte comune şi a accesa fonduri europene mai mari.

În ceea ce priveşte durata minimă a contractelor de arendă de 7 ani, această măsură oferă fermierilor certitudinea necesară pentru a investi în tehnologii moderne, a îmbunătăţi calitatea solului şi a asigura o producţie agricolă sustenabilă pe termen lung.

Totodată, legea flexibilizează procesul de transfer al contractelor de arendă, facilitând accesul la terenuri agricole pentru tinerii fermieri şi pentru cei care doresc să îşi extindă suprafeţele cultivate.

O agricultură stabilă şi productivă este esenţială pentru asigurarea securităţii alimentare a ţării noastre", susţin reprezentanţii organizaţiilor menţionate.

AAC este o organizaţie cu reprezentativitate la nivel naţional, formată din Federaţia Naţională Pro Agro, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF).

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite