Cât vor primi proprietarii care au terenuri date în arendă, în acest an. Prețul grâului a scăzut drastic

0
Publicat:

Prețul grâului, folosit drept referință pentru plata arendei, a scăzut în Olt. Consilierii județeni au aprobat vineri, 7 iulie 2023, noul preț, la cererea fermierilor care spun că în acest an vând mai ieftin.

Producțiile de grâu se anunță foarte bune, dar prețul a scăzut FOTO: Shutterstock
Producțiile de grâu se anunță foarte bune, dar prețul a scăzut FOTO: Shutterstock

Evaluarea în lei a arendei care se exprimă în natură se realizează pe baza acestui preț aprobat în Consiliul Județean.

În luna decembrie 2022, prețul a fost stabilit la 1,2 lei/kg, însă fermierii s-au plâns că prețul stabilit nu mai are corespondent în piață, cerând scăderea lui.

Direcția Agricolă a transmis, la rândul său, aceste solicitări, dar și noua propunere de preț, către CJ Olt.

Cu adresa nr. 5307/15.05.2023, înregistrată la Consiliul Județean Olt sub nr. 6164/15.05.2023, Direcția pentru Agricultură Județeană Olt a transmis propunerea sa privind modificarea prețului mediu la grâu, stabilit prin Hotărârea Consiliului Județean Olt nr.183/22.12.2022, pentru anul 2023, după cum urmează: grâu – preț mediu = 0,75 lei/kg.

Consiliul Județean Olt a solicitat Direcției pentru Agricultură Județeană Olt, cu adresa nr. 6203/16.05.2023, copii de pe solicitările venite din partea fermierilor, în vederea fundamentării propunerii referitoare la modificarea prețului mediu la grâu, pentru anul 2023.

Cu adresa nr. 5639/18.05.2023, înregistrată la Consiliul Județean Olt sub nr. 6345/18.05.2023, Direcția pentru Agricultură Județeană Olt a înaintat copii de pe solicitările venite din partea fermierilor, referitoare la modificarea prețului mediu la grâu, din care reiese necesitatea scăderii prețului mediu al acestuia.

Având în vedere că toate calculele privind arenda, impozitele, etc. se fac în funcție de acest preț mediu stabilit prin Hotărâre a Consiliului Județean Olt, mai sus menționată, Direcția Agricolă a revenit cu adresa nr. 5307/15.05.2023 în care se ține cont de realitățile din piața produselor agricole și evoluția prețurilor pe Bursa de cereale care este în continuă scădere”, se menționează în expunerea de motive a proiectului de hotărâre adoptat vineri, 7 iulie.

Majoritatea marilor fermieri care lucrează sute sau mii de hectare se bazează pe contractele de arendă, având în proprietate relativ puțin din terenul pe care-l exploatează. Proprietarii de teren primesc la rândul lor, conform prevederilor din contract, o anumită cantitate de produse sau echivalentul acesteia în lei.

Dacă se întâlnesc variații mari, la nivelul județului, în privința cantităților (în zonele în care terenurile nu sunt printre cele mai mănoase se pleacă și de la 500 kg/ha, pentru a se ajunge, în sudul județului Olt, acolo unde producțiile depășesc 5.000 kg/ grâu la hectar, și la 1.200 kg/ha), pentru a stabili care este suma care revine proprietarului, conform contractului de arendă, se folosește acest preț de referință. 

Cum prețurile la care se tranzacționează la această dată grâul au scăzut mult față de anul trecut (se tranzacționează cu 0,7 - 0,8 lei/kg, spun fermierii, în condițiile în care în 2022 gârul s-a vândut cu 1,6 - 1,8 lei/kg), s-ar fi ajuns la situația în care fermierul să vândă cu un preț mai mic decât cel pe care-l plătește proprietarului de teren.

Proprietarii de teren încheie cu fermierii contracte de arendă, pe care le înregistrează la primării. Conform legislației, un contract de arendă nu se poate încheia în prezent pentru o perioadă mai mică de 7 ani.

Anumiți fermieri acceptă prin contract să suporte și plata impozitului pe teren către primărie, urmând să-i achite proprietarului și arenda, în vreme ce alții lasă această cheltuială în sarcina proprietarilor. Pe de altă parte, fermierii care exploatează suprafețele sunt cei care primesc subvenția APIA pentru acest teren.

„Ca proprietar, dacă-ți plătește și impozitul, ai un venit, chiar dacă e el mai mic decât anul trecut, fără nicio cheltuială și fără bătaie de cap”, explică un primar din județ.

Mai mult, în contract pot fi prevăzute inclusiv clauze de renegociere înainte de expirarea perioadei de 7 ani, însă rar se întâmplă ca proprietarii să ceară asta.

Cei pentru care nu are importanță acest preț de referință sunt acei proprietari care acceptă plata arendei în natură, conform contractului.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite