Arendarea terenurilor agricole, interzisă pentru mai mult de 7 ani. Ce alte modificări s-au adus legii
0Legea arendei a fost adoptată marți în Camera Deputaților, care este for decizional, astfel încât va merge spre promulgare la președintele României, Klaus Iohannis.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a fost înregistrată în aprilie 2022 la Senat, abia marți 13 iunie 2023, primind și votul decisiv al deputaților, fiind trimisă spre promulgare președintelui României pentru ca abia mai apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.
Principalele modificări aduse Legii arendei sunt legate de durata contractului de arendare, care nu poate fi mai mare de 7 ani, vizate fiind însă doar contractele noi, nu și cele deja încheiate.
„Durata arendării este de minimum 7 ani și se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă”, se arată în lege.
Pe de altă parte, legea prevede situațiile speciale în care poate înceta contractul de arendare:
- în cazul decesului arendașului, moștenitorii vor fi obligați să mențină contractul de arendare pe toată durata încheiată cu arendașul;
- va apărea obligația de a menține contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate în cazul vânzării terenului respectiv, obligație care revine, desigur, cumpărătorului
- neplata arendei la termen va atrage încetarea contractului înainte de termen.
- Contractul de arendare încetează înainte de împlinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendaşului ori prin neplata arendei în termenul prevăzut în contract.
Subarendarea, interzisă prin noua lege
Noua lege interzice subarendarea: „Subarendarea totală sau parțială este interzisă sub sancţiunea nulităţii, cu excepţia schimbului de utilizare a terenului între arendaşi.”
Camera Deputaților a eliminat amendamentul prin care contractele de arendare constituie titlu executoriu: „Contractele de arendare încheiate în formă autentică, precum şi cele înregistrate la consiliul local constituie, în condiţiile legii, titluri executorii pentru plata arendei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract.”
Actul normativ a fost adoptat marți în Camera Deputaților cu 140 voturi „pentru”, 42 de voturi „contra” și 50 „abțineri”.
Conform datelor Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) din vara anului 2019, companiile care au cea mare suprafaţă de teren arendată sau concesionată de la ADS sunt: Agricost - 57.720 ha, Maria Trading - 11.737 ha, Intercereal - 10.550 ha, Agro Chirnogi - 9.414 ha şi Dorna Agri - 8.278 ha.