Legea „51% produse româneşti în supermarketuri” se întoarce în Parlament
0Legea care impune marilor comercianţi să asigure 51% din oferta de alimente de la producători români va fi dezbătută miercuri în Comisia pentru Agricultură din cadrul Camerei Deputaţilor, care vor trebui să rezolve problema procedurii de infringement declanşată de Comisia Europeană.
Comisia Europeană a declanşat luna trecută prima etapă a procedurii de infringement împotriva României, pentru că impune marilor comercianţi să asigure 51% din oferta de alimente de la producători români, pe motiv că legea încalcă legislaţia europeană. Potrivit profit.ro, acuzaţia Comisiei Europene ar fi că legea „51% produse locale„ pare să fie aplicată doar supermarketurilor cu capital străin.
Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat că ministerul va intra în dialog cu Comisia Europeană, astfel încât procedura de infringement să nu se concretizeze.
Reintroducerea legii în Parlament vine ca efect al acestei proceduri. Parlamentarii vor trebui acum să modifice legea pentru a se conforma normelor europene.
Ce se va dezbate
La dezbaterea de la Comisia pentru Agricultură vor participa şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, ai ANSVSA, ProAgro, Eco Legum Vidra, ai Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, ai Consiliului Concurenţei; LAPAR, Romalimenta, Rompan şi ai Asociaţiei Fermierilor din România.
Potrivit anunţului Camerei Deputaţilor, miercuri vor avea loc dezbateri generale pe marginea a două propuneri de act normativ de modificare a legii comerţului alimentar, care sunt similare. Primul dintre ele a fost introdus în circuitul parlamentar anul trecut de 10 deputaţi PNL şi propune prevederea potrivit căreia comercianţii să fie obligaţi ca "pentru produsele alimentare precum lapte, produse lactate, carne, produse din carne, fructe, legume panificaţie, patiserie, cofetărie, fabricate de către producători din România să asigure spaţii de expunere şi vânzare de cel puţin 50% din suprafaţa existentă folosită pentru comercializarea alimentelor. În acest sens minimum 20% din aceste spaţii să fie alocat către toţi producătorii locali"
De asemenea, potrivit acestui proiect, serviciile, discounturile şi orice alte obligaţii cerute de către comercianţi producătorilor români de produse alimentare nu pot depăşi 5% din valoarea mărfurilor comercializate.
Proiectul a fost respins de către Senat.
Al doilea proiect a fost introdus în Parlament tot în 2016 la iniţiativa senatorului PNL Ioan Cristina. Acesta propune acelaşi procent de 50% din suprafaţa de raft să fie acordată prodcătorilor de alimente locali. De asemenea, acesta propune ca "serviciile, discounturile şi oricare alte obligaţii cerute de către comercianţi producătorilor români de produse alimentare nu pot depăşi 5% din valoarea mărfurilor comercializate".
Proiectul a fost respins de către Senat.