Kristalina Georgieva obţine al doilea mandat de director general al FMI

0
Publicat:

Consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a anunţat vineri că directorul său general, Kristalina Georgieva, a fost desemnată, „prin consens”, să rămână în fruntea instituţiei pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Kristalina Georgieva IMF jpg

Noul mandat al Kristalinei Georgieva, care era singura candidată nominalizată pentru propria succesiune, va începe la 1 octombrie 2024, la finalul celui în curs, a precizat FMI într-un comunicat.

Kristalina Georgieva a fost propusă de către șeful Băncii Populare Bulgare, Dimitar Radev,  pentru al doilea mandat în funcția de director general al Fondului Monetar Internațional (FMI), a relatat Televiziunea Națională Bulgară.

„În calitate de guvernator al FMI în Bulgaria, am propus să o realeg pe Kristalina Georgieva în funcția de șef al FMI pentru al doilea mandat. Dna Georgieva a condus cu succes FMI în ultimii ani dificili și tulburi și a câștigat încrederea și respectul tuturor statelor membre ale FMI”, a explicat Radev propunerea sa.

Georgieva a fost aleasă șefa FMI în 2019 și și-a anunțat disponibilitatea de a-și continua activitatea în acest post.

De asemenea, și Miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene o sprijină pe Kristalina Georgieva pentru al doilea mandat în fruntea Fondului Monetar Internaţional.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale (BM) şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM este numit un american, iar europenii desemnează persoana de la şefia FMI. Însă în cele din urmă, persoanele care ocupă ambele poziţii sunt decise de consiliile directoare ale celor două instituţii.

Problema a fost discutată la micul dejun. Nu sunt alţi candidaţi, cred că s-a decis”, a declarat un oficial din zona euro. Un alt oficial a confirmat că recomandarea pentru al doilea mandat pentru Georgieva este „o afacere încheiată”. 

Recent, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, s-a arătat încrezătoare în privinţa perspectivelor economice, în pofida incertitudinilor provocate de război şi contextul geopolitic, deoarece economia mondială şi-a menţinut flexibilitatea.

Într-un discurs rostit la Summitul mondial al guvernelor, care se desfăşoară la Dubai, Georgieva a anunţat că luni FMI va publica un document care arată că retragerea subvenţiilor explicite la energie ar putea duce la economii de 336 miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, echivalentul economiilor Irakului şi Libiei combinate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite