KMG International, compania care controlează Petromidia, are un nou prim-vicepreşedinte: Cătălin Dumitru
0Azamat Zhangulov, prim-vicepreşedintele KMG International, compania ce deţine rafinăria Petromidia şi gestionează afacerile grupului din România, a fost rechemat în Kazahstan, locul acestuia fiind luat de singurul vicepreşedinte român din cadrul grupului, Cătălin Dumitru, a anunţat, joi, grupul kazah.
Schimbările vin cu circa două luni înainte de expirarea termenului de şase luni pe care grupul kazah l-a fixat statului român pentru discuţii cu reprezentanţii săi, înainte de a acţiona statul român în judecată la ICSID.
În 26 septembrie, Azamat Zhangulov declara că, până la acea dată, reprezentanţii grupului kazah nu au avut nicio discuţie cu reprezentanţii guvernului de la Bucureşti privind scrisoarea de notificare a disputei, trimisă Executivului la finalul lunii iulie.
„KMG International îşi schimbă structura de conducere, numindu-l pe Cătălin Dumitru în funcţia de prim vicepreşedinte operaţiuni şi pe Alexey Golovin în funcţia de vicepreşedinte dezvoltare corporativă şi strategie a Grupului", a precizat compania kazahă, într-un comunicat.
Azamat Zhangulov, actualul prim-vicepreşedinte al KMG International, a fost numit prim-vicepreşedinte pentru vânzări şi marketing în cadrul KazMunayGas, acţionarul unic al KMG International.
Cătălin Dumitru a ocupat până acum funcţia de vicepreşedinte responsabil cu activitatea operaţională în cadrul KMG International.
În 27 iulie, societatea KazMunayGas, controlată de guvernul kazah, a iniţiat proceduri legale împotriva României, după ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinăria Petromidia, întrerupând în acest fel planul de vânzare a unei participaţii de control către o companie chineză.
Conform procedurilor, după ce a înştiinţat Guvernul, compania kahază încearcă o rezolvare pe cale amiabilă, înainte de a ajunge la ICSID.
„Sperăm că această perioadă de trei-şase luni va fi suficientă pentru a găsi împreună o soluţie. Ne exprimăm îngrijorarea faţă de tratamentul aplicat de autorităţile române investiţilor noastre, care sunt protejate de tratatele internaţionale. Au existat consecinţe negative, precum sechestrul, limitarea posibilităţii de a ne dezvolta, acţiuni care, de exemplu, nu ne permit anumite tranzacţii”, a afirmat Zhangulov, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii români de la finalul lunii iulie.