Jumătate din locuințele din UE vor avea propriile baterii de stocare a energiei până în 2035

0
Publicat:

Jumătate din locuințele din UE vor avea propriile baterii de stocare a energiei până în 2035, iar companiile din energie vor plăti bani proprietarilor ca să le poată folosi, a declarat un fost ministru al Energiei.

Machetă de forma unei case formată din baterii electrice sub un acoperi  din panouri fotovoltaice
Jumătate din locuințele din UE vor avea propriile baterii de stocare a energiei până în 2035

Fostul ministru al Energiei și fost președinte al Agenției Europene de Reglementare în Energie (ACER), Răzvan Nicolescu, estimează că stocarea energiei electrice în baterii va crește foarte mult în următorii ani.

"Companiile de energie vor plăti consumatorilor casnici taxe pentru utilizarea acestor baterii la reglarea funcționării sistemului. Cadrul european de reglementare se va adapta în curând la această situație", a afirmat Nicolescu, potrivit Hotnews.

Potrivit acestuia, până în 2035, minimum 50% din locuințele din UE vor avea avea instalate propriile capacități de stocare a energiei în baterii.

Răzvan Nicolescu mai spune că deja în SUA, compania Green Mountin Power a început să instaleze baterii Tesla Powerwall în fiecare casă.

"Europa va urma trendul. Miza economica uriașă va fi unde și de către cine se vor produce aceste baterii, alături de toate celelalte tehnologii folosite în tranziția energetică.

Deocamdată, România nu produce decât vorbe pentru tranziția energetică. Totul se importă", a mai spus Răzvan Nicolescu.

Adrian Câciu, ministrul Proiectelor și Fondurilor Europene, a anunțat că de anul viitor va începe un nou program dedicat creșterii eficienței energetice a locuințelor. Potrivit ministrului, în cadrul acestui proiect cetățenii români vor putea încasa până la 50.000 de lei sub formă de vouchere.

Suma de 50.000 de lei se va împărți în două vouchere diferite, fiecare valorând 25.000 de lei. Unul dintre acestea va putea finanța achiziția de panouri solare, iar al doilea va finanța stocarea energiei produse de către panourile fotovoltaice instalate.

Adrian Câciu a mai menționat că se va acorda o sumă de 76.500 de lei pentru fiecare familie care depune o cerere pentru anveloparea sau schimbarea ferestrelor locuințelor lor.

ADVERTISING

Programul va începe de la 1 ianuarie 2024 și va fi valabil până în 2026, iar bugetul total va fi de 1,1 miliarde euro, în cadrul componentei RePower EU. Aceste fonduri vor putea fi accesate atât de cei care locuiesc în mediul rural, cât și urban.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite