Iulian Iancu anunţă o taxă pentru furnizorii de gaze, din cauză că nu scad preţurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iulian iancu

Furnizorii de gaze naturale vor plăti o taxă, din cauză că achiziţionează gaz ieftin de la producători, dar nu scad preţurile la consumatori. Noul bir va intra la bugetul de la stat şi va fi folosit pentru a ajuta consumatorii vulnerabili, spune Iancu, deşi încă nu se ştie cine sunt consumatorii vulnerabili din România.

E.ON a anunţat marţi că nu va scădea facturile de gaze ale populaţiei odată cu liberalizarea pieţei, deoarece afirmă că nu găseşte gaze mai ieftine de 68 lei/MWh, preţul reglementat în prezent de stat. Afirmaţia vine deşi statul a obligat producătorii să vândă gaze temporar la 24-30 lei/MWh.

Ministrul Energiei i-a acuzat pe furnizori că încearcă să profite de pe urma românilor care nu se informează cu privire la liberalizarea preţului la gaze.

Acum, Iulian Iancu anunţă o taxă prin care să îi penalizeze pe furnizori pentru acest comportament.

„Liberalizarea este un proces ireversibil, dar trebuie să fim conştienţi că o piaţă liberă nu este liberă de reguli. O piaţă liberă fără reguli este un dezastru, dar un dezastru pentru consumator. Nu sunt reguli, iată ce s-a întâmplat”, a declarat Iulian Iancu, cu privire la faptul că furnizorii nu doresc să scadă preţul la care vând gazele.

El a spus că pe bursa de la Viena preţul gazelor a scăzut de la 68 de lei la 20 de lei, iar în România la 30 de lei.

„De la 30 la 68 sunt 38 de lei care ar trebui să se simtă în preţul consumatorului. Acum este preluat de furnizor, în totalitate. Furnizorul ne-a făcut deja scrisoare şi ne spune «Vă păstrăm preţul». Nu este o atitudine responsabilă”, a afirmat Iancu.

El a spus că, în acest sens, trebuie introdusă o taxă, prin care furnizorii să fie sancţionaţi pentru diferenţa de preţ pe care şi-o trag ca profit.

„Trebuie să creăm o regulă, iar regula se numeşte «windfall tax». Asta este o sumă care îţi vine din vânt, din cer. Nu ai făcut tu nimic ca să beneficiezi de această sumă. Această taxă am introdus-o ieri în lege (energiei, n.r.) şi spunem furnizorului că la preţul pe care îl plăteşte producătorului îi lăsăm marja de furnizare chiar majorată, dar diferenţa în totalitate se preia în bugetul de stat pentru consumatorul vulnerabil. Acest lucru până când se depăşeşte limita de 68, de dinaintea procesului de liberalizare. Este nevoie de această intervenţie, pentru că nu ne putem aştepta de la un operator să renunţe la o sumă pe care o poate obţine având această libertate în piaţă”, a spus Iancu.

Propunerea avansată de Iulian Iancu trebuie să fie votată în final de Parlament, pentru ca legea să se modifice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite