Isărescu a câştigat procesul cu Simona Halep, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
arenele bnr FOTO romaniatenis.ro

Simona Halep, Ion Ţiriac şi Ilie Năstase, împreună cu alţi opt tenismeni români au pierdut procesul iniţiat Băncii Naţionale a României, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Tineretului şi Sporturilor în legătură cu Arenele BNR, Tribunalul Bucureşti respingând solicitarea tenismenilor ca „lipsită de interes”.

Sentinţa a fost dată la sfârşitul anului trecut.

Ion Ţiriac, Ilie Năstase, Simona Halep, Irina Begu, Sorana Cîrstea, Andrei Pavel, Horia Tecău, Marius Copil, George Cosac, Cosmin Hodor şi Alina Cercel au dat în judecată BNR, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Tineretului şi Sporturilor la data de 18 decembrie 2017, cerând reincluderea Arenelor BNR în circuitul sportiv.

Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat un an mai târziu, respingând cererea tenismenilor ca „lipsită de interes”, dar şi pe cea a guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care ceruse daune morale de circa 35 milioane de lei. 

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a spus recent că, dacă cei 11 tenismeni contestă decizia instanţei, „ne mai apărăm o dată”. „Acum vreo două luni s-a dat sentinţa. Nu au avut calitate procesuală. Nu ştiu dacă s-a scris motivarea. Asta a fost toată povestea, noi n-am declanşat nicio acţiune", a spus Dan Suciu.

Informarea BNR privind Arenele BNR şi terenul din str. Dr. Staicovici nr.42-48 din august 2017   

Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn Bucureşti. 

Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcţii amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului şi Sportului. 

La data preluării, starea construcţiilor şi a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiţii semnificative.   

După anul 1991, BNR a realizat investiţii în Arena Centrală şi terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în preţuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalaţie de nocturnă în anul 2000 etc.).   

Totodată, până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală şi terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreţinerea echipamentelor, instalaţiilor şi utilajelor din dotarea clădirilor şi terenurilor Arenei BNR şi a construcţiilor ce o deservesc, precum şi cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în preţuri curente (igienizare şi întreţinere construcţii, reparaţii şi întreţinere instalaţii şi obiecte sanitare, reparaţii şi întreţinere instalaţii termice şi electrice, reparaţii şi întreţinere utilaje, echipamente aer condiţionat, sonorizare, alarmare şi securitate, servicii de întreţinere/curăţenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare şi plantare arbori, întreţinere terenuri de tenis etc.). 

O latură importantă a acestor activităţi a fost reprezentată de salvarea şi întreţinerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantaţi la sfârşitul secolului XIX), protejaţi de lege şi parte a patrimoniului naţional.   Proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister găzduieşte în principal activităţi de pregătire profesională şi pentru funcţionarea curentă a BNR, şi nu este o bază sportivă în sine. 

În spaţiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis şi terenurile de antrenament, precum şi terenul de fotbal – toate preluate de la MTS în 1991 – funcţionează un centru de pregătire profesională, un spaţiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spaţii de alimentaţie cu circuit intern. În aceste locaţii se desfăşoară în permanent diverse activităţi ale BNR şi se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituţii financiare internaţionale şi cu parteneri academici interni şi internaţionali.   

Începând cu anul 1991, competiţiile de tenis organizate pe arena centrală şi terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaţionale din circuitele ATP şi respectiv WTA, precum şi alte turnee de tenis naţionale şi internaţionale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziţie cu titlu gratuit toate amenajările şi dotările necesare.   

În anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Naţională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. Legislaţia europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea preţurilor şi, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activităţi care exced acestor obiective.   

În prezent este necesară o reconstrucţie din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcţiei edificată la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranţa în construcţii, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creşterea exigenţelor privind construcţia de stadioane şi arene sportive şi organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii şi defluirii de persoane.   BNR a iniţiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităţilor sportive, propunând o serie de soluţii concrete. 

Astfel, au fost transmise scrisori către Guverul României în iulie 2014, decembrie 2015 şi mai 2017. BNR a avut şi continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condiţiile legii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite