Iohannis: Cetăţeanul nu este doar un cotizant fiscal, are şi dreptul legal de a cere cheltuirea corectă a banilor publici. Cioloş: Trebuie să ştim ce dorim de la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au prezentat liniile directoare pe care autorităţile trebuie să le urmărească în perioada următoare       FOTO  Inquam Photos
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au prezentat liniile directoare pe care autorităţile trebuie să le urmărească în perioada următoare       FOTO  Inquam Photos

Cetăţeanul nu este doar un cotizant fiscal, ci are şi dreptul de a cere cheltuirea corectă a banilor publici, mai exact o bună guvernare, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la lansarea strategiei „România competitivă“.

Iohannis a mai spus că statul trebuie să stimuleze capitalul românesc, care mai departe să dezvolte clasa de mijloc. De asemenea, el a mai spus că în domeniul transporturilor România infrastructura reprezintă un activ economic, iar ţara noastră trebuie să conecteze regiunile de dezvoltare.

În domeniul energiei, preşedintele a afirmat că România este al treilea stat din Uniunea Europeană ca independenţă energetică şi că poate să joace şi un rol regional.

În privinţa agriculturii, Iohannis a remarcat scăderea ponderii acesteia în Produsul Intern Brut de la 18% în 1995 la doar 4-5% acum. Şeful statului a mai punctat că sectorul agricol al României este meteodepedent.

În fine, Iohannis a mai precizat că a introdus Educaţia în Strategia Naţională de Apărare şi a mai afirmat că folosirea fondurilor europene trebuie să fie ceva curent.

Ulterior, premierul Dacian Cioloş a precizat, la rândul său, că situaţia geopolitică şi votul pentru Brexit arată că România trebuie să strângă rândurile şi să ştie ce doreşte. „Realitatea ultimelor zile ne-a arătat că trebuie să avem o strategie pentru a rămâne pe picioare. România a avut multe strategii. Propunem astăzi un proiect, ne dorim un proiect de perspectivă, dar care să aibă măsuri care să fie aplicate de astăzi. Dezvoltarea economică e mai mult decât economie, e o formă de asumare a unui proiect. Între timp, au mai apărut aspecte noi în ecuaţie. Aspectul geopolitic s-a schimbat, trebuie să valorificăm potenţialul în timp real. Cu atât mai mult trebuie să ne adaptăm acum, având în vedere că UE se pregăteşte de reformare post-Brexit. Iar în primul rând trebuie să ştim ce dorim de la noi. După aproape 10 ani ca membri ai Uniunii Europene ştim care sunt datele problemei şi putem fi parte activă a acestei evoluţii. Asta presupune să ştim ce vrem la noi acasă. Dar riscul este să alunecăm spre populism şi xenofobie. Transformarea de care avem nevoie este una mai mult decât administrativă, este una a mentalităţilor“, a arătat Cioloş în discursul său.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite