Investitorii germani se tem de concurenţa neloială. „Să nu o sancţionezi e ca şi cum n-ai avea limită de viteză în localitate“. Puzderia de avize, altă piedică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii străini care vin în România sunt dezavantajaţi de concurenţa neloială de pe piaţa locală, dar şi de tarifele pe care trebuie să le plătească diferitelor agenţii ale statului, a declarat Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK).

„Ar trebui sancţiuni mai drastice pentru practicile de concurenţă neloială. Este ca şi cum nu am mai avea limită de viteză în localitate. Cine este mai şmecher şi mai priceput fuge cu clienţii, face reclamă mincinoasă. În Germania, acest domeniu este foarte bine reglementat pentru că este o piaţă foarte competitivă. De aceea, companiile germane care vin în România cu principiile şi practicile din Germania sunt dezavantajate în momentul în care agentul de vânzări pleacă cu baza de date şi cu toate preţurile şi vinde aceleaşi produse“, a declarat Merica la o conferinţă despre competiţie.

Autoritatea Aeronautică vrea să dubleze tarifele

El a reclamat şi tarifele percepute de diferite agenţii ale statului, pe care în opinia sa, nu le verifică nimeni. „Sunt agenţii, birouri, oficii, la care trebuie să plăteşti tot felul de tarife care le pune nu ştiu cine. Faţă de concurentul din Ungaria, care nu plăteşte aceste tarife, la autoritatea rutieră sau la autoritatea aeronautică civilă, companiile din România sunt dezavantajate. Sunt presiuni acum pentru a se dubla taxa pe pasageri care trebuie plătită la autoritatea aeronautică civilă. Nu se poate să se dubleze peste noapte. Nu sunt sume mari, dar adunat într-un an se adună câteva milioane şi de asemenea, nu ai de ales, nu poţi să mergi în altă parte să plăteşti“, a arătat Merica. 

Cum ajung companiile de stat să plătească de 3-4 ori mai mult

El este şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti. Merica a ridicat şi problema licitaţiilor publice, unde, în opinia sa, regulile impuse companiilor care vor să participe la aceste proceduri sunt absurde.

„Ca preşedinte ale Consiliului de administraţie al Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti nu pot să intervin asupra clauzelor impuse la licitaţie, dar companiile ajung să plătească de 3-4 ori mai mult decât preţul pieţei, astfel că licitaţia se termină cu păgubirea societăţii“, a mai spus Merica.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/consiliul-concurentei-mare" target="_blank">View the story "Consiliul Concurentei mare" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite