Bogdan Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei are, în diferite instanţe, cazuri însumând amenzi de 300 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Concurenţei va analiza în acest an pieţele energiei şi gazelor naturale
Consiliul Concurenţei va analiza în acest an pieţele energiei şi gazelor naturale

Consiliul Concurenţei are, în diverse faze de judecată, cazuri privind amenzi care însumează 300 de milioane de euro, pe care instituţia le-a aplicat anterior, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei.

Consiliul are 20 de investigaţii deschise pe an, cu amenzi care totalizează circa 20 de milioane de euro, iar Chiriţoiu se aşteaptă că trendul să se menţină şi în 2014. 

Cele mai mari amenzi aplicate până acum sunt cele acordate cartelului petroliştilor, când instituţia a acordat amenzi cumulând 200 de milioane de euro pentru Petrom, OMV, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Eni, reprezentând 3% din cifra de afaceri realizată în anul 2010. De asemenea, Consiliul a amendat anterior şi Orange şi Vodafone, dar şi Poştă Română.

Şeful Consiliului Concurenţei a afirmat că autoritatea are acum în lucru o serie de cazuri trimise de către Parchet, în special pe licitaţii trucate, pentru că "România este aşa cum este".

Chiriţoiu a mai afirmat că în acest an se aşteaptă la implementarea măsurii privind plafonarea comisioanelor interbancare la tranzacţiile cu carduri. De asemenea, în acest an instituţia îşi va spune opinia şi în privinţa legii sănătăţii. "Reducerea numărului de distribuitori scade discount-urile pentru farmacii", a precizat Chiriţoiu.

În privinţa legii salubrităţii, preşedintele instituţiei a afirmat că speră că Parlamentul să oblige autorităţile locale să acorde contractele de salubritate prin licitaţii.

"În privinţa legii taximetriei, să nu stricăm ceea ce avem acum. Stăm mai bine că Franţa, Belgia sau Germania, unde au fost chiar proteste, sper că România să nu o ia pe aceeaşi cale că alte state europene", a mai afirmat oficialul.

Chiriţoiu a subliniat că anul acesta piaţă energiei va beneficia de o atenţie sporită. "La electricitate, liberalizarea a mers destul de bine. Guvernul vrea să liberalizeze accelerat piaţă gazelor, vrem un preţ suportabil", a afirmat el.

În fine, el a mai spus că în acest an va apărea legea concurenţei neloiale, aşteptată de multe companii.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/consiliul-concurentei" target="_blank">View the story "Consiliul Concurentei" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite