Investiţiile nete în economia românească au crescut cu 16,6% în 2023

0
Publicat:

Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 189,3 miliarde de lei în 2023, în creştere cu 16,6%, comparativ anul anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate marţi.

Bancnote de lei, euro şi dolari
Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 189,3 miliarde de lei în 2023

Creşterea a fost înregistrată la toate elementele de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 20,6%, lucrări de construcţii noi cu 16,8% şi la alte cheltuieli cu 4%.

Cele mai multe investiţii din România au fost realizate în lucrări de construcţii noi, cu un total de 114,2 miliarde de lei în primele zece luni. O sumă de 58,5 miliarde de lei a fost direcţionată către utilaje şi mijloace de transport, iar 16,5 miliarde lei către alte cheltuieli.

În trimestrul IV 2023, comparativ cu trimestrul IV 2022, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 22,1%, creştere înregistrată la elementele de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 37,1% şi la lucrări de construcţii noi cu 23,8%. La elementul de structură alte cheltuieli s-a înregistrat o scădere cu 16,4%.

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc), precizează INS.

Spre finalul lunii trecute, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, spunea că Produsul intern brut pe cap de locuitor va ajunge, în premieră, la 20.000 euro în acest an iar cheltuielile pentru investiţii se situează la 120 miliarde de lei, respectiv 7% din PIB.

"Anul acesta în care înregistrăm o premieră, anume că PIB pe cap de locuitor ajunge la 20.000 euro, cheltuielile destinate investiţiilor se situează la aproximativ 120 miliarde lei, peste 7% din PIB. În acest moment, unul dintre obiectivele principale este să păstrăm un echilibru la nivel macroeconomic şi să ne concentrăm pe cofinanţarea proiectelor europene. Pentru 2024, am prognozat să atragem peste 10 miliarde euro dar şi să realizăm o corelare a programelor de investiţii pentru dezvoltarea comunităţilor locale cu programele de finanţare din bani europeni", a scris ministrul Finanţelor, pe pagina sa de Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite