România nu a mai investit în energie regenerabilă din 2013. De ce a pierit apetitul investitorilor pentru acest sector

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu, a declarat, miercuri, că, în sectorul de producere a energiei din surse regenerabile din România nu au mai fost făcute niciun fel de investiţii, practic acestea fiind sistate de prin 2013 - 2014, din cauza deselor modificări legislative.

„În ceea ce priveşte dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă din România, în perioada următoare, trebuie să ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în prima parte a procesului de investiţii în sector, sector care a fost pe un trend foarte bun în primul val al investiţiilor, şi să vedem cum putem să nu repetăm greşelile care s-au efectuat în trecut. 

Trebuie să fim sinceri şi să recunoaştem că lucrurile au funcţionat într-un mod bun din punct de vedere al investiţiilor, dar vedem în ultimii ani că, practic, în sectorul de producere a energiei din surse regenerabile nu am mai avut niciun fel de investiţii. Practic, de prin 2013 - 2014 acestea s-au sistat. Motivul pentru care acest lucru nu s-a întâmplat este lipsa unui cadru legislativ predictibil.", a spus Niculescu, potrivit Agerpres.

Conform acestuia, apetitul investitorilor a fost tăiat din cauza deselor modificări legislative. 

„La Legea 220 numărasem aproximativ 14 în doi ani... Deci, predictibilitate este un cuvânt care, practic, nu putea fi adresat în acest context. Lucrul acesta trebuie să intre pe un făgaş drept. Sectorul de energie regenerabilă trebuie pus în contextul Green Deal. România şi-a asumat nişte ţinte pentru anul 2030, de la 3GW putere instalată în eolian să creştem la aproximativ 5 GW, iar de la 1,3 în solar să creştem la aproximativ 5 GW putere instalată. Nişte ţinte ambiţioase pe care România şi le-a asumat prin acest plan şi pe care va trebui să ale atingem.”, a transmis Niculescu.

Potrivit oficialului de la Ministerul Energiei, tranziţia din sectorul energetic naţional, din modul clasic şi convenţional, cu care produceam energie electrică până acum, spre un mod verde, regenerabil, se va face cu nişte costuri.

„Trebuie să ţinem cont şi de mixul energetic pe care ţara noastră îl are în acest moment şi trebuie să luăm în considerare şi schimbările climatice şi mediul înconjurător. Mai mult regenerabil în acest mix ne ajută la a nu impacta într-un mod negativ mediul înconjurător. Cum ajungem la aceste ţinte? Bineînţeles că tranziţia din sectorul energetic naţional, din modul clasic şi convenţional cu care produceam energie electrică până acum spre un mod verde, regenerabil, se va face cu nişte costuri, aşa cum s-a întâmplat şi în perioada trecută, la primul val de investiţii. ", a menţionat secretarul de stat.

Sursa citată menţionează că, schema de certificate verzi a fost susţinută, în final, de către consumatorul final. 

„Tranziţia acestui sistem energetic se face cu nişte costuri. Contractele de diferenţă sunt o schemă de sprijin care va asigura investitorilor acea predictibilitate în asigurarea veniturilor pentru a-şi putea realiza investiţiile în energie regenerabilă, iar pe noi, România, de a ne atinge ţintele asumate şi astfel tranziţia către acest sistem energetic să se facă într-un mod cât mai corect pentru toţi actorii implicaţi.

Lucrul acesta trebuie să se facă nu într-o competiţie cu mediul privat, ci într-o colaborare şi cooperare cu agenţii privaţi, pentru că până la urmă în primul val de investiţii ei au fost campioni în sectorul de energie regenerabilă. ” a transmis sursa citată.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite