Investiţii de peste 44 milioane de lei pentru modernizarea staţiei de cale ferată Bartolomeu din Braşov. Ce presupune proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto wikimedia.com / Alex:D CC BY-SA 4.0
Foto wikimedia.com / Alex:D CC BY-SA 4.0

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va investi 44,5 milioane de lei pentru modernizarea staţiei de cale ferată Bartolomeu, proiect ce presupune îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie feroviară prin execuţia unor lucrări de infrastructură şi suprastructură CF.

Potrivit proiectului de Hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Modernizare peroane în staţia CF Bartolomeu, refacere platforma staţiei şi zonele adiacente", lungimea liniilor din staţii propuse pentru reparaţii este de 4,958 kilometri, iar lucrările vor dura 10 luni.

"Proiectul de modernizare în staţia CF Bartolomeu (situată pe linia CF 205 Braşov - Podu Olt la km 4+151) îşi propune să îmbunătăţească condiţiile de circulaţie feroviară prin ridicarea nivelului şi lăţirea peroanelor în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană, reconfigurarea dispozitivului de linii CF existent prin execuţia unor lucrări de infrastructură şi suprastructură CF, înlocuirea unui număr de şapte aparate de cale uzate din staţie (nr. 5, 7, 15, 17, 14, 18 şi 20) cu aparate de cale noi, mărind siguranţa transportului şi refacerea platformei staţiei, a zonelor adiacente şi refacerea reţelei de apă pluvială", potrivit datelor publicate de MT.

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 44,497 milioane de lei, iar finanţarea se realizează din fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate "CFR" SA, precum şi din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Conform documentului, în prezent, SRCF Braşov urmează să deruleze şi proiectul de realizare a conexiunii feroviare la Aeroportul Internaţional Braşov Ghimbav, aflat la stadiul de întocmire a studiului de fezabilitate.

"Prin caietul de sarcini s-a cerut Consultantului să identifice cea mai bună alternativă privind realizarea legăturii dintre reţeaua feroviară existentă şi AIBG. Una dintre variantele care trebuie luate în calcul în cadrul SF-ului este realizarea unei linii duble, neelectrificate şi centralizate în staţia Bartolomeu, dar cu racordare din linia magistrală 200, cap Y, tocmai ca să nu afecteze lucrările preconizate a se realiza la liniile din incinta staţiei.

Dacă se va considera că această variantă ar fi cea fezabilă, eventualele modificări necesare în instalaţiile SCB vor fi cuprinse în proiectul de realizare a legăturii feroviare la Aeroportul Internaţional Braşov Ghimbav", se arată în notă, potrivit Agerpres.

Prin realizarea acestui obiectiv de investiţii de utilitate publică de interes naţional se va realiza: ocuparea şi atragerea forţei de muncă pe perioada execuţiei lucrărilor; atragerea transportului internaţional de mărfuri pe secţiunea de cale ferată; crearea unei conexiuni modernizată pentru transportul de călătorilor la Aeroportul Internaţional Braşov Ghimbav; dezvoltarea economică şi socială a zonei; reducerea poluării; reducerea numărului de accidente.

De asemenea, analiza investiţiei propuse a identificat un impact pozitiv pe plan local, iar piaţa muncii va fi influenţată în sens pozitiv, în favoarea muncitorilor calificaţi (muncitori calificaţi în construcţii, pentru perioada de execuţie şi muncitori pentru prestări diverse servicii în perioada de operare).

Totodată, se apreciază că implementarea acestui proiect de hotărâre va avea impact pozitiv asupra volumului producţiei de materiale de construcţii, comerţului cu materiale de construcţii, serviciilor de transport şi reţelei de ocupare a forţei de muncă.

Finalizarea acestui obiectiv duce la îmbunătăţirea condiţiilor mediului de afaceri, deplasarea călătorilor şi transportul de mărfuri pe acest tronson devenind atractiv, spune documentul. În plus, lucrările proiectate au o influenţă benefică asupra calităţii mediului prin reducerea poluării fonice şi a noxelor eliminate de mijloacele de transport auto, transmite sursa citată. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite