Întrebările şi răspunsurile lui Isărescu privind impactul crizei din Grecia asupra filialelor locale. „Am repetat până la obsesie: bănci româneşti cu capital elen“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isarescu FOTO Mediafax

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a oferit în cadrul briefingului de presă de miercuri, susţinut în urma şedinţei de politică monetară, o serie de răspunsuri la întrebări privind impactul crizei din Grecia asupra României şi a băncilor locale cu capital elen, întrebări „adresate“ tot de şeful BNR.

„Dumneavoastră sunteţi interesaţi de aspectele privind Grecia. Colegii de la politică monetară au strâns cele mai frecvente întrebări. Iată răspunsurile la aceste întrebări: Băncile cu capital majoritar grecesc au un rol moderat în sectorul bancar românesc. Sunt pe locul al treilea, cu 12%. Datele sunt din aprilie 2015. Nu există bănci greceşti în România. Toate sunt bănci româneşti cu capital grecesc. În primele cinci bănci ale sectorului bancar local nu e niciuna cu capital grecesc. Avem însă două asemenea bănci în top 10 sector bancar. Dacă deciziile autorităţilor elene se aplică şi băncilor din Romania cu capital grecesc? Răspund simplu: Nu, nu se aplică! Răspunsul mai dezvoltat e următorul: cele patru bănci cu capital elen sunt entităţi juridice române şi se supun legilor din România“, a declarat Isărescu, potrivit HotNews.ro

Guvernatorul a continuat seria de întrebări şi răspunsuri: „Pot băncile din România face faţă unor evoluţii nefavorabile? Răspund simplu: Da! Pe ce ne bazăm? Rata de solvabilitate este de 17% şi semnificativ peste pragul european de 8%. Calitatea fondurilor proprii a băncilor cu capital elen este bună. Băncile româneşti cu capital elen dispun de active lichide la un nivel adecvat. Toate cele patru bănci au fie numerar în casă, fie titluri de stat care pot fi transformate rapid în numerar“.

Isărescu a mai spus că gradul de acoperire cu provizioane al celor patru banci este foarte ridicat, iar calitatea portofoliului de credite este la media întregului sistem. 

Criza din Grecia. Isărescu: Am repetat până la obsesie termenul de «bănci româneşti cu capital grecesc»

În România au activităţi patru bănci cu acţionariat grecesc - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească, acestea cumulând 12% din activele sistemului bancar.

„Băncile cu capital elen nu sunt dependenţe de băncile-mamă. Liniile de finanţare de la băncile-mamă reprezintă 27% din totalul pasivului lor, majoritatea finanţărilor au maturitatea de peste un an. Riscurile de lichiditate ale băncilor româneşti cu capital grecesc sunt limitate prin acordurile încheiate cu acţionarii. Am repetat până la obsesie termenul de «bănci româneşti cu capital grecesc». Nu avem bănci greceşti în România“, a punctat guvernatorul BNR. 

„Purtătorul de cuvânt, consilierii şi consultanţii noştri au vorbit suficient despre băncile cu capital grecesc. Uneori presă foloseşte cuvinte tari din motive mediatice, că să descrie situaţia, dar BNR monitorizeaza în permanenţă situaţiile internaţionale şi încercăm să evităm prin orice mijloace orice fenomen de panică bancară. BNR are toate instrumentele deschise - nu avem niciun instrument pe care nu îl putem folosi - că să păstrăm stabilitatea“, a mai spus şeful BNR, potrivit HotNews.ro. 

Guvernatorul a mai explicat că BNR poate fi, de asemenea, împrumutător de ultima instanţă şi că nu toate băncile centrale au această funcţie. „Noi avem această posibilitate şi nu doar prin operaţiuni repo. Emoţia este însă un sentiment care nu poate fi combătut doar cu vorbe. În situaţii din cele în care se află Grecia e normal să apăra şi reacţii emotive, dar noi sperăm să prevaleze raţiunea.  În cazul în care emoţia e predominanţa putem să acţionăm şi cu instrumentele de calmare. Nu calmăm publicul doar că să ne aflăm în treabă, ci utilizăm instrumentele de care dispunem“, a arătat Isărescu. 

„În contextul acestor discuţii vedem termeni: «exploziv, faliment, prăbuşire...». Vreau să va spun că aceşti termeni sunt total neadecvaţi! Pot fi adecvaţi pentru audienţa, dar va spun că ei nu descriu deloc datele reale din sistemul financiar din România!“, a spus guvernatorul BNR. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite