Întorsătură de situație: importatorii români aleg acum mierea ucraineană în detrimentul celei chinezești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importatorii români au un nou produs preferat, contrar așteptărilor de la începutul anului. Schimbul s-a produs pentru produsele alimentare din China, care au fost înlocuite de cele din Ucraina.

foto borcan cu miere
Importatorii români aleg mierea din Ucraina în detrimentul mierii chinezești

Între 1 ianuarie – 24 decembrie 2023, România a importat din Ucraina 2496 de tone de miere, în timp ce cantitatea adusă din China a fost de 675 de tone, arată datele publicate de Lanțul Alimentar.

Anul trecut, România importase 2612 de tone de miere chinezească și doar 536 de tone din Ucraina.

O explicație a situației comerciale de anul acesta constă în scăderea drastică a prețului mediu plătit pentru mierea din Ucraina: 2,10 euro/kg, față de 2,74 euro/kg, plătit anul trecut.

Prețul mierii din China, cea mai ieftină la nivel global, a înregistrat o ușoară creștere: 1,56 euro/kg, anul acesta, 1,43 euro/kg, anul trecut.

În plus, mierea din China a picat deseori testul calității, probele analizate de laboratoare din diverse țări fiind adulterate: mierea este obținută prin utilizarea în amestec a unor siropuri de porumb, arțar, etc.

Procesatorii români folosesc mierea din import pentru a o amesteca cu mierea din producție internă. Importurile de miere din țări din afara Uniunii Europene se ridică la aproximativ 4.000 de tone anual, în timp ce producția internă depășește 3-40.000 de tone, arată Lanțul Alimentar. 

Și piața ungară a fost invadată de mierea din Ucraina

Exportatorii de miere din Ungaria sunt nemulțumiți deoarece interdicția privind importul de miere ucraineană, introdusă pentru a proteja apicultorii autohtoni, a devenit contraproductivă, scrie Index.hu. Mierea ucraineană a fost înlocuită cu miere chinezească ieftină, adesea falsă.

Două treimi din mierea produsă în Ungaria este vândută în Germania, Italia și Franța. Cu toate acestea, fabricile de extracție a mierii din aceste țări pot în continuare să cumpere miere ucraineană ieftină și de bună calitate fără impedimente, ocolind astfel exportatorii maghiari.

În 2022, 6.500 de tone de miere au fost expediate din Ungaria în Italia, 3.500 de tone în Germania și 2.000 de tone în Franța. Este o surpriză faptul că anul trecut al patrulea mare importator a fost Japonia, unde companiile maghiare au livrat în total 1.300 de tone de miere, în principal de salcâm. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite