INS confirmă că economia a crescut cu 5,7% în primul trimestru. Şeful INS: Dacă am umfla cifrele, am fi consideraţi distrugătorii unei ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
crestere economica

Institutul Naţional de Statistică (INS) confirmă creşterea economică de 5,7% a României în primul trimestru al acestui an. Directorul general al instituţiei, Tudorel Andrei, spune că INS ar putea fi considerată o instituţie care subminează economia României dacă ar da cifre false legate de creşterea Produsului Intern Brut (PIB).

UPDATE 11.20 INS are obligaţia de a da date corecte pentru că acestea sunt folosite în luarea unor decizii foarte importante pentru economia României, a subliniat Andrei, în cadrul unei conferinţe de presă despre evoluţia PIB.

„Dacă am da rate de creştere eronate, dacă am umfla cifrele, am fi consideraţi distrugătorii unei ţări. (...) Pe baza lor, se iau decizii importante atât în mediul privat, cât şi în cel public”, a afirmat Andrei, potrivit News.ro.

Directorul general a subliniat că, dacă s-ar publica date false referitoare la un trimestru, s-ar crea un cerc vicios, pentru că instituţia ar fi obligată să publice în continuare cifre ”umflate” pentru a susţine datele iniţiale. În plus, INS se fereşte să comenteze datele publicate pentru a nu lăsa loc la interpretări, în condiţiile în care unele dintre cele 30.000 de firme ar putea refuza să mai ofere informaţii.

”Ne-am ferit să facem comentarii legate de ce se ascunde în spatele creşterii de 5,7%. Pot apărea interpretări, unele firme ar putea crede că răspândim informaţii false şi ar putea refuza să ne mai dea informaţii”, a afirmat Andrei.

Referitor la posibile presiuni politice, directorul INS a subliniat că, dacă ar fi existat, s-ar fi aflat până acum de ele.

”De când ocup funcţia de director general, s-au schimbat trei guverne. Dacă ar fi existat presiuni politice, ar fi aflat toată lumea”, a afirmat Andrei.

***

În data de 15 mai, INS a publicat datele privind PIB-ul, calculându-l exclusiv prin metoda de producţie, aceasta neincluzând date şi informaţii cu privire la investiţii, consum final şi export net.

Acum, instituţia a furnizat şi detalii legate de contribuţia sectoarelor economice la avansul economiei, care arată că sectorul IT-comunicaţii, serviciile, comerţul şi industria au susţinut cel mai mult economia, în timp ce construcţiile şi sectorul financiar au scăzut, limitând avansul economic.

Astfel, activitatea din sectorul informaţii şi comunicaţii a crescut cu 15,3% faţă de primul trimestru din 2016, iar activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport - categorie care cuprinde cele mai multe servicii - au urcat cu 9,1%.

De asemenea, sectorul comerţului a crescut în primul trimestru cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce industria - sector-cheie care contribuie cu aproape un sfert la PIB - a avansat cu 6,7%.

Statisticile oficiale arată că, în primul trimestru, două sectoare au fost pe minus: construcţiile au înregistrat un declin de 0,6% faţă de primul trimestru din 2016, iar sectorul intermedierilor financiare (ce include în special băncile, asigurărire şi pensiile private) a scăzut cu 0,7%.

De asemenea, rate mici de creştere faţă de trimestrul I din 2016 au fost înregistrate în agricultură (+0,9%), tranzacţii imobiliare (+2,7%) şi administraţie publică (+2,9%).

Pe seria brută, valoarea PIB din primul trimestru a fost de 159,67 miliarde lei (circa 35,3 miliarde euro), în timp ce, pe seria ajustată, valoarea PIB este semnificativ mai mare, de 199,89 miliarde lei (44,2 miliarde euro).

Pe partea de utilizare a PIB, economia a fost susţinută în primul trimestru în principal de consum, aşa cum estimau toţi analiştii.

"Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creşterea PIB; variaţiei stocurilor, cu o contribuţie de +1,1%, consecinţă a creşterii importante a stocurilor din economie", arată comunicatul INS.

În schimb, formarea brută de capital fix, un indicator al investiţiilor din economie, a scăzut în primul trimestru cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

În primul trimestru, agricultura a continuat să aibă o pondere redusă la formarea PIB-ului României, de doar 1,7%, industria a contribuit cu 23,1%, construcţiile - cu 3,3%, comerţul - cu 19,5%, sectorul de informatică şi comunicaţii - cu 6,2%, trazacţiile imobiliare - cu 9,1%, iar administraţia publică şi apărarea - cu 13,4%, restul fiind aportul altor sectoare. 

Anul trecut, agricultura a ajuns la cea mai scăzută pondere anuală la formarea PIB-ului României din istorie, de doar 3,9%, industria a contribuit cu 23,1%, construcţiile - cu 6%, comerţul - cu 18,1%, sectorul de informatică şi comunicaţii - cu 5,6%, trazacţiile imobiliare - cu 8,2%, iar administraţia publică şi apărarea - cu 10,2%, restul fiind aportul altor sectoare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite