INS: Câştigul salarial mediu net a crescut cu 16 lei în octombrie, la 2.392 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani lei

Câştigul salariul mediu nominal net a fost de 2.392 lei, în luna octombrie, în creştere faţă de luna precedentă cu 16 lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu nominal brut, acesta a fost în octombrie de 3.327 lei, cu 0,7% mai mare decât în luna septembrie 2017.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6054 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1415 lei).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,5%.

În luna octombrie 2017 faţă de luna septembrie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 5,0% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale); între 4,0% şi 4,5% în activităţi de editare, industria metalurgică; între 2,0% şi 3,5% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), alte activităţi extractive, fabricarea de mobilă, cercetare-dezvoltare, extracţia minereurilor metalifere, alte activităţi industriale n.c.a., captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea produselor din tutun, colectarea şi epurarea apelor uzate.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna septembrie de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 19,0% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 7,0% şi 12,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, telecomunicaţii; între 1,5% şi 2,5% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+4,4%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administraţia publică (+0,9%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,6%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite