INFOGRAFIE Molima cafelei ameninţă producţia mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Rugina” s-a extins pe jumătate din suprafaţa cultivată cu cafea din America Centrală. FOTO Reuters
„Rugina” s-a extins pe jumătate din suprafaţa cultivată cu cafea din America Centrală. FOTO Reuters

Localnicii din America Centrală îi spun „la roya” şi se luptă cu ea cum ştiu mai bine. Specialiştii spun că regiunea producătoare de cafea se confruntă cu cea mai acută mană din ultimele trei decenii.

„Este un dezastru regional”, spune Roberio Silva, directorul Organizaţiei Internaţionale a Cafelei. „Nu este doar o boală a cafelei. «La roya» este o boală economică”, adaugă el, citat de cotidianul de business „Financial Times”. Molima, numită şi „rugină”, a afectat deja producţia din 2012-2013 a Americi Centrale în proporţie de 20%, ceea ce a adus pierderi în valoare de 600 de milioane de dolari pentru fermieri, potrivit estimărilor Băncii Interamericane pentru Dezvoltare. 

Acum, molima cauzată de ciuperca Hemileia vastatrix  s-a extins peste jumătate din suprafaţa cultivată cu cafea din regiune. Însă adevăratele efecte ale „ruginii” care decimează producţia de cafea din Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras şi Nicaragua se vor simţi abia anul viitor, spun specialiştii. Extinderea acesteia pe o suprafaţă tot mai mare este doar o parte a problemei. Una dintre cele mai eficiente metode de combatere a bolii este înlocuirea tufelor afectate cu puieţi, care vor produce boabe de cafea abia peste trei ani. 

Lovitura s-ar putea dovedi fatală pentru economia rurală a Americii Centrale, având în vedere că ea vine într-o perioadă în care cotaţiile internaţionale ale cafelei sunt la un nivel foarte scăzut. Preţul cafelei de tip „arabica”, de calitate superioară, oscilează în prezent în jurul valorii de 2,4 dolari/kilogram. Comparativ, în mai 2011 preţul era de 6,2 dolari/kilogram. 

Schimbările climatice au cauzat „rugina”

Extinderea „ruginei” în America Centrală pare să a fi legată de schimbările climatice, potrivit experţilor. Regiunea a înregistrat câţiva ani cu temperaturi şi ploi peste medie. Gradul de umiditate şi temperaturile ridicate creează mediul perfect de dezvoltare a acestei ciuperci. Spre deosebire de alte episoade însă, molima de acum afectează plantaţii aflate la altitudini mai ridicate ca niciodată, ceea ce poate arăta ca „la roya” se adaptează unor condiţii ostile pentru a se extinde. 

Industria cafelei este cel mai mare angajator din America Centrală. Aproximativ două milioane de localnici lucrează în domeniu. În 2012-2013, peste 400.000 de persoane au fost concediate din cauza producţiei mai mici. 

INFOGRAFIE CRIZA CAFEA
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite