INFOGRAFIE Impozitul agricol: mai sunt patru zile până la plata primei rate. Cum vă calculaţi veniturile impozabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă vreţi să ieşiţi pe piaţă cu produse agricole trebuie să treceţi pe la Fisc în aceste zile
Dacă vreţi să ieşiţi pe piaţă cu produse agricole trebuie să treceţi pe la Fisc în aceste zile

Până luni, 25 martie, fermierii şi contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente trebuie să-şi calculeze încasările anuale şi să plătească prima rată din impozitul aferent acestora.

Mai sunt doar câteva zile lucrătoare până luni, 25 martie, când contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente trebuie să-şi estimeze încasările aferente anului 2013 şi să plătească o primă rată reprezentând un sfert din impozitul pe aceste venituri. A doua rată va fi plătită până la 25 mai, a treia – până la 25 septembrie, iar ultima – până la 25 decembrie, adică în fiecare lună de sfârşit de trimestru.
În 2013, spre deosebire de anii anteriori, în categoria plătitorilor de impozit anticipat au intrat şi agricultorii, dar şi pădurarii şi pescarii, alături de ceilalţi contribuabili care realizează activităţi independente.

Cum se estimează impozitul

Agricultorii au la dispoziţie o grilă cu veniturile considerate impozabile, în funcţie de suprafaţa cultivată cu anumite plante sau de numărul de animale deţinute, iar impozitul datorat este de 16% din veniturile impozabile. În această primă fază, agricultorii îşi vor inventaria bunurile din proprietate şi vor determina valoarea lor impozabilă, după care vor calcula şi cât înseamnă 16% din această valoare, adică impozitul anual. Până la 25 martie trebuie plătit un sfert din acest impozit.

Exemple de calcul

Dacă deţineţi trei hectare de livadă pe rod, doar 1,5 hectare se consideră ca bază de calcul pentru venitul anual, iar impozitul anual pe venit, la această suprafaţă cu această cultură pomicolă, este de 1.130 de lei. Asta înseamnă că până luni trebuie să plătiţi primul sfert din impozitul total, adică 282,5 lei.

La fel, dacă aveţi patru vaci de lapte, doar două dintre ele intră la calculul pentru venitul anual, iar impozitul anual aferent acestora este de aproximativ 145 de lei. Astfel că până luni trebuie să plătiţi un sfert din această sumă, respectiv 36,2 lei.

În principiu, contribuabilii sunt mai întâi anunţaţi de administraţiile financiare, printr-o decizie de impunere, că urmează să facă aceste plăţi. În cazul în care nu aţi primit aceste înştiinţări, cel mai bine este să mergeţi la Fisc pentru clarificarea situaţiei, avertizează consultanţii fiscali.

infografie impozite in agricultura
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite