INFOGRAFIE Cum arată „România policentrică“. Unde ar trebui să fie coridoarele strategice de transport între polii de dezvoltare ai economiei
0Asociaţia pentru Mobilitate Metropolitană a lansat, cu ocazia celei de-a şasea ediţii a Forumului Internaţional de Mobilitate Metropolitană, desfăşurat vineri la Deva, un concept strategic de transport interurban: „Romania Policentrică. Coridoare de transport durabil pentru conectarea principalilor poli urbani“.
Documentul, elaborat cu sprijinul analizei de piaţă a transporturilor realizată de compania de consultanţă ETL Business Plus, urmăreşte să supună atenţiei publice un concept inovator de conectare a polilor majori urbani ai Românei (Capitala, polii de creştere şi de dezvoltare, celelalte reşedinţe de judeţ) în sensul extinderii zonelor de influenţă şi de navetă zilnică până la o distanţă de aproximativ 100-120 km.
Accent pe policentrism
„Prin realizarea acestei reţele de coridoare de transport durabil, bazate în principal pe transportul feroviar mult mai puţin poluant, pe transportul electric şi pe tehnologiile de transport inteligente, urmărim să asigurăm locuitorilor României o şansă de a participa la viaţa economică, socială, educaţională şi culturală a marilor oraşe.
Reţeaua de coridoare, odată funcţională va constitui cureaua de transmisie între aceste rotiţe care construiesc angrenajul numit România. Direcţia propusă de asociaţia noastră implică investiţii importante atât în reconstrucţia reţelei de cale ferată, cât şi în construcţia de sectoare noi, prin zone cu un relief mai provocator, zone care trebuie să se transforme din bariere între regiunile istorice în punţi de legătură“, apreciază Ştefan Roşeanu, directorul general al Asociaţiei pentru Mobilitate Metropolitană (AMM).
În stabilirea reţelei de transport terestru care să faciliteze strategiile naţionale de dezvoltare care pun accentul pe policentrism, AMM a pornit de la analiza importanţei centrelor metropolitane majore (centre administrative ale judeţelor, mari aglomerări umane) - pe o rază de 30 km în jurul marilor oraşe, cu populaţii cuprinse între 200.000 şi 500.000 de locuitori, existenţa unor instalaţii portuare şi aeroportuare ce asigură conectivitate internaţională, existenţa unor puncte de trecere a frontierei şi interconectare cu reţelele de transport europene.
În acest sens, a fost stabilit ca obiectiv principal asigurarea unor linii magistrale care să deservească în mod direct cel puţin Capitala, polii de creştere şi polii de dezvoltare. Acestea sunt completate de alte magistrale care să deservească în mod direct şi celelalte reşedinţe de judeţ şi instalaţiile majore aeroportuare şi portuare (maritime şi fluviale).
Pentru ce sunt necesare coridoarele de transport
Obiectivele cărora trebuie să le răspundă noile coridoare de transport mai cuprind:
** coridoarele de transport durabil se adresează atât transportului de persoane cât şi celui de marfă;
** staţiile deservite trebuie să acţioneze ca noduri locale şi regionale (asigurarea unei bune conectivităţi cu reţelele şi serviciile de transport de interes local şi regional);
** extinderea bazinului demografic deservit de Capitală şi de polii de creştere şi de dezvoltare prin asigurarea unor servicii de transport de călători, de-a lungul coridoarelor, de cel puţin 120 km/h (viteză comercială);
** extinderea bazinului economic deservit de Capitală şi de polii de creştere şi de dezvoltare prin asigurarea unor servicii de transport de mărfuri, de-a lungul coridoarelor, de cel puţin 80 km/h (viteză comercială).
Organizarea serviciilor de-a lungul coridoarelor de transport durabil va urmări scăderea poluării chimice şi fonice şi a presiunii asupra ocupării terenului, prin furnizarea de servicii de transport de mare capacitate, infrastructuri şi/sau spijin financiar pentru tracţiunea electrică sau alte forme de tracţiune puţin poluante chimic, infrastructuri pentru vehicule inteligente şi management în timp real al traficului.
Instrumentele transportului durabil
Luând în considerare obiectivele mai sus enunţaţe, AMM propune definirea următoarelor tipuri de coridoare de transport durabil:
- Coridoare Strategice: acele coridoare care asigură deservirea mai multor poli de creştere şi de dezvoltare şi a flancurilor interioare şi exterioare ale Munţilor Carpaţi;
- Coridoare de Conexiune: acele coridoare care asigură deservirea reşedinţelor de judeţ, nedeservite direct de coridoarele strategice sau care asigură legături mai scurte către puncte majore de trecere a frontierei;
- Legături Strategice: legături de transport care asigură conexiunea cu alte instalaţii portuare şi aeroportuare sau puncte de trecere a frontierei, nedeservite de coridoarele strategice şi de conexiune, sau care asigură legături suplimentare ori de rezervă între puncte majore ale reţelei.
Reţeaua coridoarelor de transport durabil pentru conectarea principalilor poli urbani, propusă de AMM, cuprinde 9 coridoare strategice, 5 coridoare de conexiune şi o serie de legături strategice şi/sau de redundanţă.
Sunt necesare investiţii masive
„Vorbim de o reţea de transport terestru ce implică investiţii de câteva zeci de miliarde de euro pentru a putea deveni funcţională.
Pentru a o putea vedea realizată, asociaţia noastră va pune la dispoziţia specialiştilor, opiniei publice şi autorităţilor publice locale, naţionale şi europene documentele ce sprijină acest concept, astfel încât în lunile ce vor urma să se poată contura o strategie adecvată de investiţii şi de servicii cât mai apropiată de nevoile reale ale fiecărei comunităţi în parte“, a concluzionat Ştefan Roşeanu.
