INFOGRAFIE Carpatica face din nou furori pe bursă. Preţul acţiunilor a crescut cu peste 45% de la începutul anului. Ce a determinat aprecierea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile Băncii Carpatica, controlată de Ilie Carabulea, au crescut cu peste 45% de la începutul anului, apreciere alimentată de zvonurile privind numirea unor expaţi cu experienţă la conducerea băncii.

Banca Comercială Carpatica, singura din sistem cu capital privat românesc, a început anul bine. Acţiunile băncii, cotate pe Bursa de Valori Bucureşti, s-au apreciat semnificativ de la începutul anului, creşterea depăşind 45% în numai nouă şedinţe de tranzacţionare, un titlu BCC ajungând să fie cotat la 0,057 lei/acţiune. În 2012, acţiunile băncii s-au depreciat cu peste 27%.

Zvonurile au încins bursa

Această creştere aparent inexplicabilă vine în contextul în care la începutul săptămânii trecute au început să circule pe piaţă zvonuri că olandezul Robert Rekkers (54 de ani), fostul director general al Băncii Transilvania, ar fi în cărţi pentru preluarea conducerii executive a Băncii Carpatica. 

Posibila venire lui Rekkers ca director general la Carpatica a dat speranţe investitorilor, având în vedere că olandezul a transformat Banca Transilvania dintr-un jucător regional într-unul de top. El a condus Banca Transilvania din 2002 şi până la începutul lui 2012. 

Contactat de „Adevărul“, Rekkers a catalogat informaţia drept o speculaţie. „Sunt speculaţii, eu lucrez acum la firma Agricover (membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie – n.r.), asta este situaţia deocamdată. Îl respect mult pe domnul Carabulea, dar am un job acum“, a spus Rekkers. În ziua în care au apărut primele zvonuri, 8 ianuarie, titlurile s-au apreciat cu 14,9%. 

De fapt, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea (65 de ani), acţionarul majoritar al băncii (cu 41,3% din acţiuni), ar fi în discuţii cu doi bancheri pentru şefia Carpatica. Pe 9 ianuarie, surse din piaţă declarau că Ilie Carabulea îl va numi director general al băncii pe Johan Gabriels, fostul preşedinte al RBS România, iar anunţul oficial ar urma să fie făcut chiar în această săptămână. 

Mai mult, brokerii cred că evoluţia este susţinută de speculaţii privind negocierea vânzării pachetului de control deţinut de omul de afaceri sibian. Şi această ştire i-a stimulat pe investitori, ei au cumpărat titluri BCC şi au dus cotaţiile, în acea zi, mai sus cu aproape 13%. În următoarele două zile, titlurile s-au depreciat uşor, după ce investitorii, care au cumpărat în şedinţele precedente cu speranţa unui câştig, şi-au închis poziţiile şi au marcat profit. Tendinţa a fost continuată şi în şedinţa de ieri.

image

Carabulea, supărat pe presă

Ilie Carabulea nu vrea să discute despre planurile sale privind banca şi se declară supărat pe presă pentru că a scris în ultimul an numai despre condamnarea sa la închisoare şi mai puţin despre realizările sale în afaceri. 

„Sunt supărat pe toţi jurnaliştii. Au scris numai că eu am fost la puşcărie. Pentru ei, principala realizare din 2012 a lui Carabulea a fost că a scăpat de puşcărie. Nu au scris că a dus banca şi compania de asigurări prin criză fără niciun ban din altă parte. Nu au scris că echipa condusă de Carabulea a dus banca pe profit în plină criză“, a spus supărat omul de afaceri. 

La sfârşitul lui aprilie 2012, Carabulea a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu executare pentru dare de mită în dosarul în care este implicat şi fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu. Carabulea a fost eliberat condiţionat la începutul lunii octombrie 2012. ;

Banca Carpatica a trecut pe profit în 2012

La finalul lunii septembrie, Banca Carpatica avea active de 4,3 miliarde de lei şi capitaluri de 346 de milioane de lei. După creşterile din ultimele zile, capitalizarea a urcat la 180,9 milioane de lei. Banca Carpatica a obţinut în primele nouă luni din 2012 un profit net de 12 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite