Inflația din România, dublă față de media din UE, în ianuarie. Ce măsuri fiscale au influențat creșterea

0
Publicat:

România a avut cea mai mare rată a inflație din UE, de două ori mai mare decât media din blocul comunitar şi în creştere faţă de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate, joi, de Eurostat.

Săgeată roșie pe care urcă un cărucior cu alimente, sugerând creșterea inflației
Inflația din România a fost de două ori mai mare decât media UE în ianuarie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflaţiei a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar şi în creştere faţă de luna decembrie a anului trecut.

În prima lună a acestui an, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,3%), Estonia (5%) şi Croaţia (4,8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Danemarca şi Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania şi Finlanda (toate cu o inflaţie de 1,1%).

Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură ţară şi a crescut în 11 state, inclusiv în România de la 7%, până la 7,3%.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie. De asemenea, Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%.

Cu toate acestea, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025. 

Măsurile fiscale au dublat inflația față de media UE

Experții au avertizat deseori că noile măsuri fiscale introduse de Guvernul României de la 1 ianuarie vor aduce scumpiri.

„Incertitudinile legate de măsurile fiscale, adoptate de către autorităţi, au afectat negativ încrederea mediului de afaceri. Creşterea TVA pentru unele bunuri şi servicii şi accizele mai mari la carburanţi, introducerea de noi taxe, inclusiv impozitul minim pe cifra de afaceri pentru companiile mari şi impozitele suplimentare pentru instituţiile de credit împreună cu cotele de impozitare crescute pe cifra de afaceri ne aşteptăm să împingă inflaţia în 2024 pe o traiectorie mai ridicată decât era preconizată iniţial şi, în plus, să afecteze negativ cererea. Deşi economia urmează să beneficieze de investiţii semnificative, susţinute din fonduri europene, există un mare semn de întrebare legat de modul în care vor influenţa aceste schimbări fiscale, atât creşterea economică, cât şi dezechilibrele macroeconomice pe termen scurt”, declara în ianuarie Ramona Jurubiţă Country Managing Partner, KPMG în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite