Industria fotovoltaică este amenințată de criza bugetară din Germania: Ce se va întâmpla cu producătorii?

0
Publicat:

Criza bugetară din Germania pune în pericol industria fotovoltaică locală și ridică întrebări legate de sprijinul pe care Guvernul de la Berlin intenționează să îl acorde pentru producătorii săi locali de echipamente fotovoltaice, ceea ce ar putea fi o lovitură fatală pentru industria care era odată lider mondial.

foto panouri fotovoltaice montate pe case
Industria fotovoltaică este amenințată de criza bugetară din Germania

Cea mai mare economie a Europei intenţionează să producă 80% din electricitatea sa din surse regenerabile dar a devenit din ce în ce mai dependentă de componentele importate, precum celulele fotovoltaice din China.

În cadrul eforturilor destinate reducerii dependenţei de China şi impulsionării creşterii economice, Guvernul de la Berlin a anunţat, în luna iunie, o serie de planuri vizând sprijinirea companiilor care vor să demareze sau să extindă producţia de energie fotovoltaică în Germania.

Aproximativ 2,5 miliarde de euro erau avute în vedere pentru acest program, din care jumătate urmau să fie furnizate de Guvernul federal via fondul de transformare climatică, a declarat Carsten Koernig, preşedintele Asociaţiei germane a industriei solare (BSW).

Însă, luna trecută, Curtea Constituţională din Germania a interzis Guvernului să transfere fonduri neutilizate în valoare de 60 miliarde de euro către fondul de transformare climatică, o decizie care pune în pericol planurile Executivului vizând susţinerea industriei fotovoltaice.

Decizia Curţii a pus în aşteptare toate angajamentele. Nu putea veni într-un moment mai prost”, a declarat pentru Reuters un reprezentant al unui producător de echipamente fotovoltaice care a aplicat pentru a beneficia de ajutoare guvernamentale.

Cu obiectivul de a construi anual capacităţi de producţie de 10 Gigavaţi în Germania, Ministerul Economiei de la Berlin a lansat o aşa-numită cerere de exprimare a interesului pentru a identifica posibile proiecte şi mai mult de 20 de firme care produc echipamente fotovoltaice au aplicat pentru acest program, a adăugat Koernig.

Până la cinci proiecte ar trebui să fie selectate pentru a beneficia de subvenţii însă rezultatele, care urmau să fie anunţate la finele lunii trecute, nu au fost încă publicate, au precizat pentru Reuters trei din firmele care au aplicat pentru acest program.

Întrebat cu privire la impactul deciziei Curţii Constituţionale asupra planurilor Guvernului de susţinere a industriei fotovoltaice, un purtător de cuvânt de la Ministerul Economiei a spus că nu poate oferi informaţii concrete cu privire la programe individuale în contextul în care Guvernul examinează încă decizia Curţii.

Asociaţia germană a industriei solare spune că decizia Curţii Constituţionale a pus pe pauză şi o decizie cu privire la o subvenţie pe care BSW a propus-o Parlamentului pentru a-i încuraja pe oameni să îşi instaleze sisteme produse în Europa. "Sunt în continuare încrezător că în acest caz va fi găsită o soluţie şi sperăm că acest lucru va fi decis în curând", a spus Koernig.

Înainte de decizia Curţii Constituţionale, producătorii germani de echipamente fotovoltaice se confruntau cu presiuni pe partea de preţuri din partea rivalilor chinezi, fiind forţaţi să vândă sub preţul de producţie, iar posibilele subvenţii erau văzute ca singurul colac de salvare.

„Companiile care acum sunt avute în vedere pentru subvenţii nu vor mai exista peste şase luni, dacă până atunci nu se va rezolva problema”, spune Christian Kern, membru în Consiliul de supervizare al producătorului german de echipamente fotovoltaice Interfloat.

Oficialii de la Bruxelles şi guvernele europene analizează acţiuni comune cu privire la importurile de echipamente tehnologice verzi, în încercarea de a extinde producţia realizată în Europa şi a reduce dependenţa de China pentru produsele necesare în tranziţia verde.

Însă, companiile germane spun că multe dintre ele nu au timp să aştepte pentru discuţii prelungite. „Nu vorbim despre noi investiţii, vorbim despre faptul că aceste companii vor înceta operaţiunile. Deci pot să vă spun că este vorba de o chestiune de săptămâni, nu de ani”, a subliniat Christian Kern. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite