Industria de apărare declanșează greva: Bonificația de pensionare se va acorda eșalonat pe 5 ani
0Industria de apărare a anunțat miercuri seară că declanșează o grevă de avertisment, în data de 13 martie 2025, împotriva politicii sociale și economice a Guvernului.

„Federația IndustriAll BNS, federație sindicală reprezentativă pe sectoarele de negociere 18 – Industria construcțiilor de mașini și construcții metalice, 19 – construcția de nave, 20 – Industria echipamentelor electrice, electronice și mecanică fină, declanșează în data de 13 martie 2025, la S.C. IAR S.A., grevă de avertisment între orele 7:00 – 9:00, împotriva politicii sociale și economice a Guvernului, în baza art.155 din Legea 367/2022”, a informat miercuri seară BNS.
Sindicatul precizează că motivul grevei este impactul art. XLI din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 156/2024 asupra Contractului colectiv de muncă valabil în IAR S.A, care „afectează la modul cel mai direct aplicarea contractului colectiv de muncă valabil încheiat și înregistrat anterior emiterii ordonanței de urgență precizate”.
„Totodată afectează la modul cel mai direct negocierea contractului colectiv de muncă”, spun sindicaliștii, precizând că „bonificația acordată prin Contractul Colectiv de Muncă valabil în IAR S.A. cu ocazia încetării raportului de muncă în baza unei decizii de pensionare, de 8% din salariul de bază pentru fiecare an lucrat în IAR S.A.”, se va acorda eșalonat, în termen de 5 ani, în tranșe anuale egale.
De asemenea, spune sindicatul, ordonanța impune părților care negociază CCM-ul în IAR S.A., ca valorea bonificației acordate cu ocazia încetării raportului de muncă în baza unei decizii de pensionare să fie de maxim un salariu de bază.
„Salariații consideră, așa cum a considerat și CCR prin decizia nr.872/2010, că modificarea unilaterală a drepturilor salariale câștigate este neconstituțională. Tot prin aceeași decizie, Curtea a stabilit că drepturile stabilite prin CCM-uri, odată încheiate, constituie drepturi câștigate ale salariaților. Acestea nu pot fi modificate sau anulate decât cu respectarea prevederilor legale și prin acordul părților. Curtea a mai afirmat că respectarea acordurilor colective este esențială pentru a proteja echilibrul dintre salariați și angajatori, iar orice derogare trebuie să fie strict limitată, justificată și proporțională. În absența unei justificări clare, modificările unilaterale sunt considerate o încălcare a principiului protecției juridice a părților. OUG subminează rolul Sindicatului ICA”, arată sindicatul.
Federația subliniază că, „dacă drepturile negociate colectiv pot fi anulate printr-o ordonanță de urgență, Sindicatul ICA își pierde relevanța în ochii membrilor, ceea ce conduce la scăderea gradului de sindicalizare în societate”.
„Această ordonanță creează, de asemenea, o discriminare evidentă compartativ cu celelalte societăți comerciale din Romania. (...) OUG nr. 156/2024 afectează în mod disproporționat societățile și lucrătorii din societățile comerciale în care statul este acționar unic sau majoritar. Practic OUG nr. 156/2024 intervine în mod brutal în economia de piață, avantajând societățile în care statul nu este acționar unic sau majoritar. Acestea sunt în fapt, motivele care determină declararea grevei de avertisment în IAR S.A., în data de 2025.03.13 între orele 7:00 si 9:00, împotriva politicii sociale și economice a Guvernului”, susțin sindicaliștii.