Încep înscrierile pentru cei 450 milioane euro de la stat: cine poate beneficia

0
Publicat:

Ministerul Finanțelor a dat luni startul primei sesiuni de înscriere a proiectelor finanțate în baza schemei de ajutor de stat, așteptând până pe 9 septembrie cererile mediului de afaceri.

Bancnote de 100 de lei așezate în evantai pe o masă
Ministerul Finanțelor a dat luni startul primei sesiuni de înscriere. Foto Shutterstock

„Pânã la 9 septembrie 2024, reprezentanții mediului de afaceri pot depune cererile de acord pentru finanțare, împreunã cu documentele justificative, pentru investiții ale cãror costuri eligibile depãșesc 50 milioane lei”, a informat luni Ministerul Finanțelor.

Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Pentru prima sesiune, bugetul alocat este de 750 milioane lei.

„Dãm startul înscrierilor pentru o mãsurã mult așteptatã de cãtre mediul de afaceri, pentru sprijinirea investițiilor în tehnologii noi. Esența acestei scheme cu buget de peste 2,2 miliarde lei este sã genereze efect multiplicator în economie, preponderent în cadrul întreprinderilor care activeazã în cadrul industriei prelucrãtoare. Este una dintre formele de sprijin pentru antreprenori, care va contribui la dezvoltarea furnizorilor de materii prime, materiale, instalații și utilaje, a prestatorilor de servicii. Separat, prin deja consacratele scheme 807 și 332 avem anul acesta în derulare 64 proiecte de investiții cu o valoare totalã de peste 11 miliarde lei, în industrii ca industria auto, industria farmaceuticã, industria aeronauticã sau industria aparatelor electrocasnice, ce vor genera peste 11.000 locuri de muncã", a explicat ministrul Marcel Boloș.

Cum se depun cererile

Cererile de acord pentru finanțare se depun online, prin intermediul aplicației Big Project, disponibilã aici: https://mfinante.gov.ro/ro/aplicatia-big-project, secțiune care conține atât un ghid informativ, cât și formularele de depunere a documentației.

Totodatã, experții din cadrul departamentului de specialitate de cadrul MF, vor asigura asistența pe toatã durata sesiunii, la adresa de mail asistdep.online@mfinante.gov.ro, în cazul în care apar erori sau sunt necesare lãmuriri tehnice cu privire la modul de completare a formularelor și de încãrcare a întregii documentații.

Etapele procesului de selecție

Cererile de acord pentru finanțare depuse în sesiune se ordoneazã descrescãtor pe baza unui punctaj calculat și se analizeazã în limita bugetului sesiunii. Analiza cererilor de acord pentru finanțare se finalizeazã cu acord pentru finanțare (dacã sunt îndeplinite cumulativ toate condițiile și criteriile de eligibilitate) sau scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se realizeazã dupã efectuarea parțialã sau totalã a cheltuielilor eligibile efectuate conform acordului pentru finanțare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate.

Ajutorul de stat se va acorda în baza unor cheltuieli eligibile, precum realizarea de construcții, achiziție de echipamente și active necorporale, iar activele aferente investiției trebuie sã fie noi.

Cine poate aplica pentru schema de ajutor de stat

Întreprinderile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme sunt întreprinderi nou-înființate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari, cu personalitate juridicã, înființate conform Legii societãților nr.31/1990, republicatã, cu modificãrile și completãrile ulterioare.

Sunt eligibile investițiile care se realizeazã în unul dintre sectoarele:

· Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor;

· Fabricarea bãuturilor;

· Prelucrarea lemnului;

· Fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie;

· Fabricarea substanțelor și a produselor chimice;

· Fabricarea produselor farmaceutice de bazã și a preparatelor farmaceutice;

· Fabricarea altor produse din minerale nemetalice;

· Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații;

· Fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice;

· Fabricarea echipamentelor electrice;

· Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor;

· Fabricarea altor mijloace de transport;

· Fabricarea de mobilã;

· Colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activitãți de recuperare a materialelor reciclabile;

· Alte industrii.

Criteriile cumulative de eligibilitate pe care o întreprindere trebuie sã le îndeplineascã sunt urmãtoarele:

I. Criterii generale

· Sã fie înregistrate potrivit Legii societãților nr.31/1990, republicatã, cu modificãrile și completãrile ulterioare;

· Sã realizeze o investiție inițialã în România, în maximum 3 ani de la data demarãrii acesteia, în unul dintre sectoarele eligibile prevãzute de schema de ajutor de stat în anexa nr.1;

· Sã nu intre în categoria „întreprinderilor în dificultate”;

· Sã nu se afle în procedurã de executare silitã, insolvențã, faliment, reorganizare judiciarã, dizolvare, închidere operaționalã, lichidare sau suspendare temporarã a activitãþii și sã nu facã obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat;

· Sã nu beneficieze de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale în cadrul aceluiași proiect unic de investiții;

· Sã nu efectueze o relocare cãtre unitatea în care urmeazã sã aibã loc investiția inițialã.

Suplimentar, pentru întreprinderile cu cel puțin un exercițiu financiar încheiat, pentru a putea accesa ajutorul de stat, trebuie sã aibã rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decât zero în unul din ultimele trei exerciþii financiare încheiate și capitalurile proprii pozitive în ultimul exercițiu financiar încheiat.

Totodatã, pentru a fi eligibili, în plus fațã de criteriile generale, întreprinderile nou-înființate trebuie sã aibã capital social subscris vãrsat în valoare de minimum 100.000 lei și sã nu aibã acționari care dețin sau au deținut în România în ultimii 2 ani anterior datei înregistrãrii cererii o întreprindere cu același obiect de activitate pentru care solicitã finanțare.

II. Criterii de eligibilitate cumulative pentru investiții:

a) sã fie considerate investiții inițiale (unitate nouã/extindere/diversificare/schimbare fundamentalã) sau investiții inițiale care creeazã o nouã activitate economicã (unitate nouã/diversificare in cazul județului Ilfov);

b) sã aibã o valoare totalã, fãrã TVA, a costurilor eligibile asociate investiției inițiale, de minimum 50 milioane lei;

c) sã își demonstreze eficiența economicã și viabilitatea pe perioada implementãrii investiției și 5 ani de la data finalizãrii acesteia;

d) sã îndeplineascã condiția referitoare la efectul stimulativ;

e) sã îndeplineascã indicatorii cantitativi și calitativi prevãzuți de schemã;

f) sã genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite