Articol publicitar

Încă mai crezi mitul fals că BCA este radioactiv?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
advert

Fenomenul de radioactivitate este prezent în mod natural pretutindeni, fiind denumit  radioactivitate naturală. Astfel, radionuclizii se găsesc în roci, aer, apă, sol şi în organismele vii, inclusiv cel uman.

Radionuclizii primordiali au un rol foarte important în viaţa planetei Terra care funcţionează ca o maşină termică bazată pe radioactivitate. Dintre cei mai cunoscuţi menţionăm : U-238 (uraniu), Th-232 (thoriul), Ra-226 (radiul), Rn-222 (radonul), K-40 (potasiu).

Materialele de construcţii conţin o anumită cantitate de radionuclizi.  Având în vedere că oamenii petrec în medie 80% din timp în clădiri, radioactivitatea naturală provenită din materialele de construcţii devine o sursă importantă de expunere la radiaţii.

Un studiu recent făcut de Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi, a analizat în laboratorul propriu conţinutul de radionuclizi. Materialele derivate din roci şi  soluri conţin radionuclizi naturali din seriile 238 U  (uraniu) şi 232 Th  (thoriu) precum  şi  radioizotopul 40 K (potasiu).

Din  seria  uraniului,  segmentul  de dezintegrare care începe cu 226 Ra (radon) este cel mai important.

Radonul face parte din seria radioactivă a uraniului şi este  prezent  în materialele de construcţii.  Pentru că este un  gaz  inert,  radonul  poate  ajunge  cu uşurinţă în mediile solide, aşa cum sunt materialele de construcţii. Însă, doar o fracţiune din radonul produs in volumul acestor materiale ajunge  la suprafaţa externă a acestora şi implicit este eliberat în aerul din interiorul încăperilor construite pe baza acestor materiale.

De ce este BCA un material sănătos?  Citeşte studiul care demontează mitul fals că BCA este un material radioactiv!

Conform cu „Normele sanitare de bază privind desfăşurarea în siguranţă a  activităţilor  nucleare”,  avizate  de  preşedintele  CNCAN cu nr.3984/LB/31.03.2004 şi aprobate prin  ordinul ministrului  sănătăţii  nr.  381/05.04.2004, revizuit in 2010, în România se “interzice producerea, importul şi furnizarea de materiale pentru construcţia de locuinţe şi alte clădiri sociale având în produsul finit concentraţii (Bq/kg) ale următorilor radioizotopi 226 Ra, 232 Th  si 40 K,    care depăşesc în interiorul clădirilor nivelul de proiectare pentru radon de 200  Bq/m3, pentru clădirile care urmează să fie  construite  începând cu anul  2005  şi  de  400  Bq/m3 pentru  cele construite  inainte  de  2005, pentru care indicele de radioactivitate I este mai mare de 0.5.

Potrivit studiului, valorile medii ale indicilor de radioactivitate ai materialelor analizate (stabilite prin măsurători de laborator) sunt următoarele: vată minerală (0,0235), lemn (0,0473), BCA (0,22), ghips carton (0,48), cărămidă (0,87). Trebuie precizat că, în cazul fiecărui tip de material s-au făcut măsurători pe mai multe sortimente, stabilindu-se o valoare medie.

 Concluzia studiului despre radioactivitatea materialelor de construcţii  poziţionează BCA-ul în topul materialelor ecologice, care asigură sănătatea familiei şi protejează generaţiile viitoare, în acelaşi timp reducând consumul de energie termică şi implicit emisiile de CO2.

BCA-ul se fabrică doar din materii prime naturale, într-un proces tehnologic cu consum redus de energie. Întregul proces de fabricaţie este unul ecologic, care nu implică emanare de noxe care să afecteze sănătatea oamenilor sau a mediului înconjurător.

Citeşte detalii despre studiul privind materialele de construcţie

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite