Încălzirea prin podea măreşte aria utilă

Încălzirea prin podea măreşte aria utilă

Încălzirea prin podea măreşte aria utilă

Montarea unui astfel de sistem alimentat electric presupune costuri medii de 2.000 de euro pentru un apartament  de 100 de metri pătraţi. Calorifere, ţevi, spaţiu ocupat de centrala termică. Toate acestea pot fi evitate prin montarea unui sistem de încălzire prin pardoseală.

Din punctul de vedere al sursei de alimentare, încălzirea prin pardoaseală poate fi electrică sau termică. Cea electrică a avut priză la români în ultima perioadă, poate şi pentru că este mai ieftină decât varianta termică.

„În prezent, una din 50 de locuinţe noi foloseşte încălzirea în pardoseală, dar într-un an numărul ar putea ajunge la una din zece case”, spune Dana Rulea, director general al companiei de profil Amass.

Repartizare uniformă a căldurii

Producătorii din domeniu spun că aceste soluţii de încălzire dispun de diverse avantaje. Unul dintre ele îl reprezintă repartizarea uniformă a căldurii în cameră. În cazul caloriferelor, aerul cald se ridică spre tavan, iar la picioare de multe ori rămâne rece. Încălzirea prin pardoseală modifică radical acest aspect.

Un alt avantaj este reprezentat de faptul că podeaua nu va mai fi umedă. „Faptul că nu mai ai nimic prin casă, ţevi, calorifere, centrală, reprezintă cel mai importat atu al acestui sistem”, afirmă Bogdan Dinu, inginer în cadrul Hovarius Industrial Metal.

Zece ani garanţie

Sistemul electric de încălzire prin pardoseală constă într-o serie de cabluri sau covoraşe încălzitoare electrice care sunt înglobate într-o şapă de beton. „Singurele dispozitive vizibile sunt termostatele, care se montează discret pe perete”, explică Ciprian Manolache, director general Hovarius Industrial Metal.

Montarea acestor soluţii nu este una complicată, însă este necesar să apelaţi la firme specializate care să vă poată oferi ulterior şi o garanţie în cazul unor eventuale defecţiuni. „Montarea se poate realiza si de către beneficiar sub îndrumarea noastră, dar este recomandat să se facă de către o firmă autorizată de către producător, pentru a putea beneficia de garanţia produselor, de obicei de zece ani”, spune Manolache.

Potrivit acestuia costurile manoperei pot ajunge până la 30% din valoarea materialelor. „Clientul nu trebuie sa aibă aprobări speciale. Are nevoie doar de o schiţă a reşedinţei. Sistemul este monofazic, alimentat la 220 waţi. La casele noi este recomandat să fim contactaţi înainte de montarea instalaţiei electrice”, afirmă Rulea. La casele vechi, se găsesc soluţii de la caz la caz. Una ar fi reprezentată de covoraşele electrice, dar sistemul este mai scump.

20 de euro pe metru pătrat

În medie, costurile unui sistem electric de încălzire prin pardoseală variază între 20 şi 25 euro pe metru pătrat, în funcţie de mai multe criterii.

La o garsonieră de 30 de metri pătraţi de pildă, costul montării sistemului de încălzire electrică în pardoseală se ridică la circa 590 de euro, la care se adaugă 177 euro pentru manoperă. Preţurile nu au TVA inclus. „Cu cât suprafaţa este mai mică cu atât costul este mai ridicat”, spune Rulea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: