Guvernul vrea să majoreze puternic contribuţiile de asigurări ale angajaţilor şi să le elimine pe cele ale angajatorilor
0Contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal obţinut de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%.
Povara taxării se va dubla în cazul celor cu activităţi independente, reiese din proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului obţinut de Profit.ro.
Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi profesiile libere.
Pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Totuşi, atât timp cât contribuţiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, există riscul ca impactul să fie resimţit asupra salariilor negociate la valoarea brută.
ÎN PREZENT, CONTRIBUŢIILE SUNT DEFALCATE ÎNTRE ANGAJAT ŞI
ANGAJATOR ASTFEL:
• Angajatul datorează 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - şomaj
• Angajatorul datorează 15,8% - CAS în condiţii normale de muncă (se adaugă 5 pp pentru condiţii deosebite şi 10 pp pentru condiţii speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - şomaj.
Prin proiect, contribuţiile vor fi:
• Angajatul va datora 21,7% - CAS, 8,9% - CASS
• Angajatorul va datora 4,2% pentru condiţii deosebite şi 8,2% pentru condiţii speciale de muncă - CAS, 0,8% - şomaj
Angajatorii mai plătesc contribuţii pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de muncă şi fondul de creanţe salariale. Şi aceste contribuţii sunt în uşoară scădere. Prin urmare, contribuţiile datorate de angajatori se reduc, în timp ce se majorează cele individuale.
Per total, rata de taxare se micşorează, însă pentru persoanele cu activităţi independente va fi o majorare semnificativă care va resimţită pentru că vor datora 21,7% şi 8,9% faţă de 10,5% - CAS şi 5,5% - CASS. Practic, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului fiscal rata de taxare a PFA se va dubla şi va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor.