Guvernul prelungeşte şomajul tehnic şi Kurzarbeit. Programul de muncă al angajaţilor va putea fi redus cu 80%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Alexandru Foto gov.ro
Violeta Alexandru Foto gov.ro

Guvernul adoptă în şedinţa de vineri un proiect de OUG privind privind prelungirea, până la 30 iunie 2021, a aplicării măsurilor privind şomajul tehnic şi munca flexibilă (Kurzarbeit).

„Avem două acte normative, o ordonanţă de urgenţă  şi o hotărâre de Guvern pentru prelungirea şomajului tehnic până la jumătatea anului viitor, respectiv pentru prelungirea măsurii privind programul flexibil de lucru, adică Kurzarbeit. Între timp au continuat consultările cu partenerii sociali, dar avem avizele. Când vom dezbate actul normativ, voi interveni, voi puncta câteva aspecte, dar în ceea ce priveşte avizele le avem domnule premier”, a explicat Violeta Alexandru, la începutul şedinţei de vineri a Executivului.

Este vorba despre măsurile de protecţie socială şi de sprijin pentru salariaţi, adoptate în contextul pandemiei de coronavirus. Actul normativ reglementează prelungirea acordării indemnizaţiilor pentru salariaţii afectaţi de pandemie, care au contractele de muncă suspendate temporar.

Potrivit OUG 30/2020, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.

Actul normativ mai reglementează şi prelungirea aplicării prevederilor OUG 120/2020 privind instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARSCoV-2. Potrivit OUG 120/2020, indemnizaţia de şomaj tehnic se acordă până la 31 decembrie 2020. Acest termen se prelungeşte cu încă jumătate de an, până la 30 iunie 2020.

Totodată, Guvernul a modificat ordonanţa de urgenţă care reglementează acordarea unei indemnizaţii de la stat pentru reducerea timpului de muncă al angajaţilor din domeniile economice afectate de pandemie, astfel încât angajatorii vor putea solicita această indemnizaţie chiar dacă reduc timpul de muncă al salariaţilor cu 80% din durata prevăzută în contractul de muncă.

Potrivit unui comunicat remis vineri de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), până în prezent, conform OUG 132/2020, angajatorii puteau solicita subvenţionarea salariilor acelor angajaţi cărora le reduceau programul de muncă cu maxim 50% din durata programului de muncă prevăzută în contract.

Alte modificări ale OUG 132/2020 adoptate vineri de Guvern prevăd că cele 5 zile în care reducerea timpului de muncă este obligatorie nu mai trebuie să fie consecutive, iar interdicţia de angajare sau subcontractare pentru activităţi similare supuse reducerii timpului de muncă se va aplica strict la nivelul locurilor de muncă afectate de această măsură şi nu la nivelul angajatorului în ansamblul său, ca în prezent, se menţionează în comunicatul MMPS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite