Guvernul a tăiat tichetele de masă ale angajaților CFR și Metrorex. Grindeanu le cere înapoi DOCUMENT

0
Publicat:

Ministerul Transporturilor a întocmit un Memorandum prin care cere exceptarea companiilor CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă și Metrorex de la Legea 296/2023 care prevede tăierea cheltuielilor bugetare.

Doi ceferiști pe un peron
Tichetele de masă sunt prevăzute în contractele colective de muncă

Potrivit art. XL alin. (1) din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, „Cheltuielile privind drepturile de hrană/indemnizația de hrană/tichete de masă/norma de hrană, indiferent de denumirea acestora, stabilite conform reglementărilor legale sau conform contractelor colective de muncă, nu pot depăși anual contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizată cu indicele prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică. Actualizarea acestor drepturi se face începând cu luna ianuarie 2025.”, iar potrivit art. XLI alin. (1) „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri și alte drepturi de natură salarială similare, în situația în care au înregistrate pierderi contabile din anii precedenți și nerecuperate și/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent.”

În Memorandum, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, argumentează că și art. 11 alin. (1) lit. q) din Legea nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar, cu modificările și completările ulterioare, prevede că: „Personalul feroviar are următoarele drepturi: [...] să beneficieze de [...] tichete de masă”.

Potrivit art. 3 lit. c) din Ordonanța Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, cu modificările și completările ulterioare, bonusurile sunt definite ca „orice alte avantaje acordate salariaților, în scop personal, în bani și/sau în natură, conform prevederilor legale și ale contractului colectiv sau individual de muncă”. Astfel, în această categorie sunt incluse și tichetele de masă acordate angajaților.

Risc de neplată și pentru ajutoarele de înmormântare

În Memorandum se precizează că aplicarea prevederilor legale va conduce la imposibilitatea acordării ajutoarelor de înmormântare, ajutoarelor pentru naștere/căsătorie, ajutoare pentru dispozitive medicale și proteze, ajutoare pentru boli grave sau incurabile, transportul la și de la locul de muncă și a altor drepturi de natură salarială din fondul de 5% aplicat asupra cheltuielilor cu salariile, care se suportă din venituri proprii (de exemplu tichete cadou oferite copiilor minori).

Astfel, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 296/2023, angajații societăților menționate au beneficiat de câte un tichet de masă pentru fiecare zi efectiv lucrată, rezultând o valoare de circa 7.000 lei/an pentru fiecare salariat, față de valoarea stabilită la art. XL din Legea nr. 296/2023 care este reprezentată „contravaloarea a două salarii minim brute pe țară/an/persoană valabile la data de 1 ianuarie 2019”, respectiv 4.160 lei conform prevederilor art. 1 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1045 din 10 decembrie 2018.

Valoarea totală a tichetelor de masă pentru cele 4 societăți pentru personalul al cărui salariu net este de 8.000 lei este de 21.700 mii lei pe lună dupa cum urmeaza: C.N.C.F. „C.F.R.” S.A. 12.200 mii lei, S.N.T.F.C. „C.F.R. Călători” S.A. 5.600 mii lei, S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A. 1.500 mii lei, S.C.T.M.B. „Metrorex” S.A.2.400 mii lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite