Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an: deficitul bugetar creşte la 15,9 miliarde de lei, respectiv 2,54% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi majorarea deficitului bugetar cu 1,2 miliarde de lei FOTO gov.ro
Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi majorarea deficitului bugetar cu 1,2 miliarde de lei FOTO gov.ro

Guvernul a aprobat, miercuri, a doua rectificare bugetară din acest an, au declarat surse oficiale, potrivit Mediafax. Astfel, ţinta de deficit bugetar a fost revizuită ascendent la 15,9 miliarde de lei (mai mare cu 1,2 miliarde de lei), respectiv 2,54% din PIB.

Comparativ cu parametrii aprobaţi în contextul primei rectificări bugetare, ordonanţa de rectificare prevede o reducere a veniturilor estimate ale bugetului general consolidat cu 3,4 miliarde lei şi a cheltuielilor cu 2,2 miliarde lei. 

La nivelul elementelor individuale de venituri ale bugetului general consolidat, cea mai mare revizuire descendentă se regăseşte la nivelul veniturilor nefiscale (-1,65 miliarde de lei, respectiv 0,2% la PIB). 

Revizuirea cumulată la nivelul veniturilor fiscale (-1,8 miliarde lei) are drept surse principale estimarea unor încasări mai mici la nivelul accizelor (- 901 milioane de lei), urmate de TVA (-365 milioane de lei) şi impozitul pe venitul persoanelor fizice (-308 milioane de lei).

Cheltuielile de investiţii, care cuprind cheltuielile de capital, cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă, proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare şi alte transferuri de natura investiţiilor, scad la rectificare cu 1,2 miliarde de lei faţă de nivelul aferent rectificării bugetare anterioare.


Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

Guvernul pune „taxa pe piscină“. Parcările, vizate şi ele de noi impozite

Proprietarii construcţiilor care nu fac parte din categoria clădirilor, precum parcările şi piscinele, vor fi obligaţi să achite anul viitor un impozit, măsura vizând  extinderea bazei de impunere pentru creşterea veniturilor bugetare, scrie Mediafax, care citează surse oficiale.

Accizele ar putea fi calculate începând de anul viitor în funcţie de rata inflaţiei, nu de cursul de schimb

Nivelul accizelor ar putea fi stabilit, începând din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflaţiei, renunţându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anunţat de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a anului precedent, care în acest an a fost sub cel din 2012, ceea ce ar fi afectat negativ încasările bugetare, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Zgonea: Dacă nu primeam bani la rectificare, închideam obloanele

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că banii primiţi de această instituţie la rectificarea bugetară, respectiv 12 milioane de lei, sunt suficienţi pentru acoperirea cheltuielilor până la sfârşitul anului.

Consiliul Fiscal critică dur rectificarea bugetară discutată acum de Guvern: perspectivele pentru 2014 sunt "puse sub semnul întrebării"

Modul în care s-a desfăşurat execuţia bugetară din 2013 pune sub semnul întrebării relevanţa regulilor bugetare şi angajamentul faţă de disciplina fiscală, pune în pericol încadrarea în nivelul de 3% din PIB şi alterează semnificativ perspectivele pentru bugetul din 2014, potrivit Consiliului Fiscal.

Voinea, ministrul Bugetului: Guvernul ia în calcul lărgirea bazei de impozitare şi un nou mod de calcul pentru accize

Guvernul ia în calcul eliminarea excepţiilor de taxare a unor categorii de venituri, pentru a umple golul care există „în scenariul de bază“ pentru bugetul pe anul viitor între venituri şi cheltuieli, şi o nouă modalitate de calculare a accizelor, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

În şedinţa de guvern de azi: neputinţă şi incompetenţă

Astăzi, pe ordinea de zi a Guvernului României, două subiecte importante: incompetenţă şi neputinţa.Să faci două rectificări bugetare negative într-un an, aceea de azi de circa 3 miliarde lei, iată o performanţă nemai întâlnită la guvernele României.

Rectificare bugetară negativă pentru Ministerul Sănătăţii. Nicolăescu: banii alocaţi reabilitării maternităţilor ar putea ajunge în salariile poliţiştilor

Ministrul Sănătăţii a declarat că o parte din banii necheltuiţi de instituţia pe care o reprezintă s-ar putea întoarce la bugetul de stat pentru a fi redistribuiţi către alte ministere. Practic, 50 de milioane de lei, bani cu care ar fi trebuit să se reabiliteze o parte din maternităţi ar putea ajunge la Ministerul de Interne pentru plata salariilor poliţiştilor până la sfârşitul anului în curs.

Traian Băsescu, despre rectificarea bugetară: Nu ne afectează, am renunţat la deplasarea în SUA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, întrebat despre tăierea bugetului Preşedinţiei, în urma rectificării bugetare, că a fost de accord cu o reducere la deplasări, în acest sens renunţând şi la deplasarea în Statele Unite ale Americii, care ar fi costat 2,3 milioane lei.

Ponta le-a promis profesorilor din preuniversitar 175 de milioane de lei la rectificare pentru plata salariilor

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la rectificarea bugetară vor fi alocate 175 de milioane de lei pentru a fi plăti la nivel local salariile profesorilor din preuniversitar. Banii vor merge către autorităţile locale şi nu către Ministerul Educaţiei, a mai spus premierul.

Guvernul acordă 3 milioane de euro pentru avionul demnitarilor

Secretariatul General al Guvernului va primi la rectificarea bugetară o sumă de 13,5 milioane lei (peste 3 milioane de euro) pentru preluarea în leasing, prin Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a unei aeronave destinate şi utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite