Golden Gate tricolor de România. Iluminatul nocturn al podului peste Dunăre va fi în culorile drapelului național VIDEO
0Noul simbol al României, podul peste Dunăre de la Brăila, va iluminat și în culorile drapelului național, a anunțat secretarul de stat în ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu.
„Având în vedere că cele trei variante de iluminat arhitectural pentru Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila/Galați-Tulcea, prezentate săptămâna trecută, nu s-au diferențiat decisiv în preferințele exprimate de dumneavoastră, dar și că tehnologia existentă astăzi permite o abordare integrată a celor trei variante, voi propune companiei de drumuri să realizeze o variantă integrată de iluminat”, a scris Ionel Scrioșteanu, pe Facebook.
Potrivit secretarului de stat, iluminarea clasică și statică a podului (varianta 1) va fi folosită permanent; iluminarea podului în culorile drapelului național (varianta 2) într-un anumit interval de timp în fiecare seară; iluminarea podului în culorile drapelului național (variantele 2 și 3) în zilele importante și simbolice ale României, precum Ziua Națională a României, Ziua Drapelului Național, Ziua Eroilor, dar și Ziua Pietonilor (anual, pe 6 Iulie).
„Această variantă integrată de iluminat va parcurge etapele de aprobare și avizare, în așa fel încât să primeze siguranța circulației rutiere a tuturor participanților la trafic”, a subliniat Scrioșteanu.
Podul peste Dunăre de la Brăila a fost inaugurat joi, 6 iulie, și aduce o lungă serie de premiere pentru infrastructura din România. Este cel mai mare pod suspendat construit vreodată în România, al treilea din Europa și cea mai înaltă construcție din țară.
Podul peste Dunăre este cea mai scumpă construcție postrevoluționară și este dotat cu centru de monitorizare, senzori și sistem de dezumidificare. Pilonii podului au fost construiți cu ajutorul laserului, iar pentru întinderea cablurilor principale s-a folosit o procedură în premieră în România. Cablurile sunt formate din fire de oțel care împreună au o lungime de 81.000 de km, ceea ce înseamnă că ar putea înconjura Pământul de două ori. Cei patru piloni sunt ai podului dotați cu lifturi și scări de acces pentru mentenanță.
Podul nu traversează doar fluviul, ci leagă România peste Dunăre
Obiectivul care va face legătura între provinciile istorice Muntenia, Dobrogea și Moldova a fost deja botezat Golden Gate-ul României. Este ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră.
Lungimea totală a podului este de 1974,3 metri, iar înălțimea turnurilor este de aproximativ 193 metri de la partea superioară a fundației. De asemenea, podul are trei deschideri: o deschidere principală (1120 m) și două deschideri laterale de 489,6 metri pe malul brăilean și de 364,6 metri pe malul tulcean.
Tablierul metalic cântărește 20.860 tone, iar segmentele acestuia au fost made în România, la șantierul naval Brăila, cu tablă de la Combinatul siderurgic Liberty Galați.
Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila FOTO: Ionel Scrioșteanu
Pentru întinderea cablurilor principale, s-a folosit o procedură în premieră pentru România: s-au folosit fire de cablu de cca 5,44 mm, care au format pachete de câte 544 fire, iar toroanele, în număr de 16, au format, ulterior, cablul principal. Au o lungime de 81.000 de km, ceea ce înseamnă că ar putea ce ar putea înconjura Pământul de două ori.