Germania dezvăluie un nou plan costisitor de reducere a prețurilor la electricitate

0
Publicat:

Guvernul german a dezvăluit un plan de ajutor de proporții pentru reducerea prețurilor la electricitate, care afectează un sector aflat în dificultate de mai multe luni.

foto factură electricitate, acoperită de monede și un bec
Germania dezvăluie un nou plan de reducere a prețurilor la electricitate Foto: Shutterstock

Guvernul german are în plan să facă aceste schimbări prin reduceri de taxe și subvenții până în 2028. Această schemă, care va costa probabil „până la 12 miliarde de euro” numai anul viitor, are ca scop „reducerea considerabilă a taxei pe electricitate” pentru sectorul de producție, prin reducerea acesteia de la 1,537 cenți pe kilowatt oră (kWh) la un minim de 0,05 cenți pe kWh, potrivit unui comunicat de presă al guvernului, transmit EuroNews și AFP.

Planul este programat în prezent „până în 2025”, spun autoritățile germane - iar reducerea ar putea fi prelungită „pentru trei ani”.

Companiile care consumă cea mai multă energie și care „se confruntă cu cea mai mare concurență internațională„ vor beneficia, de asemenea, de prelungirea „pentru cinci ani” a măsurilor care le permit să compenseze o parte din costurile lor legate de piețele de drepturi de poluare.

Guvernul ușurează masiv costurile cu energia electrică ale industriei prelucrătoare”, a anunțat cancelarul german Olaf Scholz prin intermediul unui comunicat de presă.

Acest anunț intervine după săptămâni de discuții intense între producători, sindicate și guvern. Viitorul industriei, un pilon al modelului german, a ridicat nenumărate întrebări în întreaga țară.

Germania, care timp de ani de zile a depins de gazul rusesc ieftin, a fost nevoită să se lipsească de această resursă specială de la începutul conflictului din Ucraina, la începutul anului trecut. De atunci, producătorii s-au confruntat cu prețuri deosebit de ridicate la electricitate - printre cele mai mari din Europa.

Activitățile cu un consum ridicat de energie se luptă încă să își recupereze nivelurile de producție de dinainte de război, amenințând cu relocalizarea în afara Germaniei.

În mijlocul acestei situații, vicecancelarul și ministrul afacerilor economice și al acțiunii climatice, Robert Habeck, solicită de câteva luni stabilirea unui plafon de preț - prin intermediul unei subvenții masive pentru industriile cele mai consumatoare.

Guvernul german preconizează o recesiune - sau o scădere a PIB-ului - de 0,4% în acest an.

Fosta putere a UE ar urma să fie singura țară din G7 care va cunoaște o recesiune în acest an, potrivit Fondului Monetar Internațional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite