Gazprom vrea să ajungă la exporturi record, în ciuda eforturilor depuse de UE pentru reducerea dependenţei de gazul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, estimează o creştere a cererii de gaze naturale în Europa cu 80 de miliarde metri cubi până în 2030. O estimare surprinzătoare în contextul în care oficialii europeni iau măsuri serioase pentru a reduce dependenţa statelor membre de gazele ruseşti.

Producătorul rus de gaze naturale estimează că va avea exporturi record în acest an, mult mai mari decât cele înregistrate anul trecut, când a livrat 197 miliarde metri cubi de gaze naturale în ţările europene, în creştere cu 8% faţă de rezultatele din 2016.  

"Anul trecut am atins o cifră record de 197 miliarde metri cubi, iar ambiţiile noastre sunt mult mai mari pentru acest an", a spus directorul general al Gazprom, Elena Burmistrova la conferinţa Offshore Northern Seas (ONS), scrie Agerpres.

Gazprom aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică. 

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare, respectiv Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi firma germană Wintershall.

Europa vrea însă să reducă dependenţa de gazul rusesc, cerând statelor membre UE să-şi diversifice sursele de aprovizionare, pentru a evita eventualele crize energetice similare celei din 2006-2009 dintre Rusia şi Ucraina, atunci când în mai multe ţări europene se instala spaima că ruşii „vor opri robinetele”.  

Amintim că în toamna anului trecut în Parlamentul European se vota un nou mecanism de solidaritate pentru a diversifica sursele de aprovizionare. La acea vreme, parlamentarii europeni pariau pe gazul natural lichiefiat (GNL), adus cu tankerele din Statele Unite, acolo unde producţia creşte exponenţial de câţiva ani. 

Din aprilie 2016 şi până în 9 august 2018 importurile UE de gaze naturale lichefiate din SUA înregistrează creşteri de la zero la 2,8 miliarde metri cubi, potrivit celui mai recent comunicat remis redacţiei de către Comisia Europeană. 

Totuşi, în ciuda faptului că în 2017 SUA asigură doar 4% din totalul de gaz lichefiat importat de UE, principala sursă de importuri fiind Qatar, cu o pondere de 36% din totalul importurilor, cea mai mare sursă de importuri de gaze a Uniunii Europene rămâne încă Federaţia Rusă, care asigură 43% din totalul importurilor de gaz.

Un raport al Parlamentului European din 2015 arată că 18 dintre statele membre UE depind aproape integral de importurile de gaze, în timp ce doar Regatul Unit, Olanda, Polonia, Austria, Ungaria, Croaţia, Danemarca şi România sunt ţările producătoare de gaze naturale. 

Deşi România este cel mai mare producător de gaze naturale din Uniune, cu circa 97-98% şi doar 2-3% importuri, este şi cel mai mare consumator de gaze naturale, relevă documentul citat. Adică, România este singurul stat din UE care produce şi consumă aproape integral gaze naturale.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite