Gazprom se joacă din nou la robinetul de gaze pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei
Gazprom este cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei

S-a schimbat schimbarea: Gazprom a comunicat luni seara că livrările de gaze naturale destinate României se vor face la nivelul programat, după ce anterior anunţase că va reduce livrările cu 10%. Nici până acum nu se cunoaşte cauza acestor perturbări, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

„Aţi văzut această decizie stranie a Gazprom, de diminuare a volumelor de gaze. Ieri seară Gazprom a trimis un fax în care spune că de azi până joi volumele de gaze vor fi la parametrii agreaţi. Tot nu avem un punct de vedere oficial“, a anunţat azi Nicolescu, la un forum energetic. Oficialul a mai afirmat că, în acest moment, nu se cunoaşte cum vor fi livrările începând de vineri, însă se aşteaptă ca acest joc „uite reducerea, nu e reducerea“ să continue în săptămânile următoare.

Gazprom a anunţat joi seara că va reduce livrările pentru România cu 5% pentru ziua de vineri, sâmbătă cu 9%, iar duminică din nou cu 5%. Numai că sâmbătă Dispeceratul Gazprom de la Sofia, care gestionează zona Balcanilor, a anunţat că furnizarea se va face la parametri normal. După care, luni, Gazprom a revenit cu o nouă notificare de reducere a alimentării, de data aceasta cu 10%.

România oricum importa cantităţi foarte mici de gaze. Ţara noastră consumă zilnic 16 milioane de metri cubi, în vreme ce producţia internă este aproape dublă, de 31 de milioane de metri cubi, importurile ridicându-se la doar 200.000 de metri cubi pe zi. Astfel, o reducere de 5-10% din această cantitate înseamnă, de fapt, între 10.000 şi 20.000 de metri cubi.

România consumă anual 12,5 miliarde de metri cubi de gaze, din care producţia internă acontează 11 miliarde de metri cubi, fiind împărţită aproape în mod egal între Romgaz şi Petrom. Diferenţa este importată de la o serie de intermediari agreaţi de Gazprom, respectiv WIEE, Imex Oil şi Conef.

România este pregătită pentru orice eventualitate

Răzvan Nicolescu a mai spus că România are în acest moment 2,5 miliarde de metri cubi de gaze înmagazinate în depozitele subterane, cu 700 de milioane de metri cubi peste obligaţiile stabilite de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Mai mult, oficialul a arătat că la sfârşitul ciclului de injecţie ţara noastră va avea în rezervoarele subterane 2,8 miliarde de metri cubi de gaze, cu un miliard de metri cubi peste nivelul stabilit.

De asemenea, el a mai afirmat că România are cantităţi suficiente de păcură, iar nivelul de umplere al lacurilor de acumulare este de 95%.

De ce fac ruşii asta

Săptămâna trecută şi Polonia, Slovacia şi Austria au avut de-a face cu astfel de situaţii. Vicepremierul polonez Janusz Piechocinski declara sâmbătă că reducerile temporare din ultimele zile „au fost, de fapt, o încercare din partea furnizorului estic de a testa reacţia Poloniei“. Anterior, Polonia şi Slovacia au început să livreze Ucrainei gaze naturale prin flux invers, iar Gazprom avertiza că va impune „limitări“ statele care vor ajuta Ucraina cu gaze. 

Nicolescu susţine că se încearcă să se transmită o stare de nelinişte în unele ţări europene, însă, imaginea Gazprom de furnizor de încredere va avea de suferit, iar „cei care fac astfel de jocuri vor pierde pe termen mediu şi lung“.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite