Gazprom: Preţul gazelor va continua să crească
0Preţul gazelor naturale îşi va continua trendul ascendent şi pe viitor, chiar dacă în următorii zece ani scumpirile vor fi moderate, au declarat, pentru „Adevărul“, reprezentanţii Gazprom. Dependenţa de capriciile naturii nu le va permite niciodată regenerabilelor să devină surse de bază pentru producţia de energie.
Următorii zece ani vor aduce creşteri moderate pentru preţul gazelor naturale, în concordanţă cu dinamica tarifelor practicate pe piaţa petrolului şi a altor produse energetice, au declarat, pentru „Adevărul", experţi din cadrul gigantului rus Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume.
Întrebaţi când se va apropia de final era petrolului şi gazelor ieftine, specialiştii ruşi ne-au răspuns: „Este imposibil de estimat când va creşte în mod dramatic preţul petrolului şi gazelor. Însă tendinţa este de creştere, fără nicio îndoială".
Resursa energetică a secolului
Pe ce se bazează calculele experţilor Gazprom? „Haideţi să ne uităm la rezervele globale în cazul ambelor resurse. Avem puţin petrol şi mult gaz. Astăzi, energia produsă pe gaz este subevaluată faţă de cea produsă din petrol. O calorie generată de gaze naturale costă cu 30% mai puţin decât aceeaşi calorie produsă din ţiţei", arată ei.
Citiţi şi:
Băsescu: România va susţine Nabucco, nu va balansa între South Stream şi Nabucco
Gazprom vrea să-şi tripleze capacitatea de stocare a gazelor, inclusiv în România
Până acum, acest lucru a fost cauzat de tehnologia din acest domeniu, unde nu s-a investit atât de mult. „Însă, odată cu dezvoltarea tehnologică, gazul va deveni un înlocuitor al petrolului de o mai bună calitate. Cu cât gazul va deveni un astfel de înlocuitor al petrolului, cu atât mai fi mai solid motivul de a-i creşte preţul", au explicat responsabilii companiei ruse.
Întrebaţi ce ar trebui să facă ţările consumatoare pentru a reduce preţul gazelor importate, experţii Gazprom au arătat că această abordare este greşită din start. „Ideea este că niciun jucător din piaţă nu poate influenţa preţul mondial al gazelor. Acesta este calculat în baza unei formule care ţine cont de cotaţiile ţiţeiului cu şase-nouă luni în urmă", au mai spus sursele citate.
Gazul bate turbina eoliană
Această formulă, la fel ca şi volumele livrate, este prevăzută în contracte pe termen lung, pe care nimeni nu le poate modifica unilateral. În opinia lor, cererea scăzută de gaze din această perioadă, cauzată de criza mondială, îşi va reveni până în 2012, iar preţurile din contractele spot şi futures se vor alinia.
Chiar şi în condiţiile în care gazul va continua să se scumpească, tot va rămâne o resursă mult mai accesibilă decât regenerabilele, mai ales că este cea mai curată sursă tradiţională.
„Nu există niciun dubiu că gazul este resursa energetică a acestui secol, aşa cum a fost petrolul pentru secolul trecut. Este mult mai ieftin şi mai economic decât sursele eoliene sau solare, care doar par gratuite", au arătat experţii. Potrivit acestora, sursele regenerabile vor avea mereu nevoie să fie susţinute de cele tradiţionale.
„Oricum ai calcula preţul energiei eoliene, nu poţi determina vântul să bată 24 de ore pe zi. Tot aşa, nu poţi face soarele să strălucească noaptea. Fără utilizarea gazelor, energia curată este imposibilă, nu doar astăzi sau mâine, dar şi în viitorul îndepărtat, întrucât este greu de crezut că oamenii vor învăţa să utilizeze soarele sau vântul în concordanţă cu nevoile lor", au completat experţii ruşi.
Scumpire cu 8% în şase luni
De la începutul anului până în prezent, preţul gazelor importate de România din Rusia a crescut cu 8%, de la 338 de dolari pe mia de metri cubi în ianuarie, la 365 de dolari. România importă circa 20-25% din consumul naţional de gaze.
Conducte sau gaze lichefiate?
Gazprom mizează în viitor pe transportul gazelor pe care le produce atât prin intermediul conductelor, cât şi prin lichefierea lor şi livrarea pe vase speciale. Dezvoltarea unor reţele de conducte în Europa, precum Nord Stream şi South Stream, arată faptul că, în opinia ruşilor, aici va fi o creştere certă a cererii în următoarele decenii. Gazele lichefiate ruseşti vor merge cu precădere în zona Asia-Pacific şi în America de Nord.