Gazoductul Ungheni - Chişinău a fost finalizat. Orban: Cetăţenii din Moldova au acum o alternativă la gazul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazoductul Ungheni - Chişinău a fost finalizat de către compania din R. Moldova cumpărată de Transgaz, a anunţat vineri premierul Ludovic Orban, precizând că astfel cetăţenii din ţara vecină au o alternativă la gazul rusesc

"Am o veste bună să vă dau. Chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiţii extrem de importante pentru România, această investiţie este gata, este vorba de gazoductul Ungheni-Chişinău. Investiţia realizată de Transgaz, investiţie care este finalizată şi care o dată cu finalizarea acestei investiţii există posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova, gaz natural care să provină din România, oferindu-le astfel o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc", a spus Orban.

Conducta a fost construită de Vestmoldtransgaz SRL, companie achiziţionată de Transgaz prin filiala sa Eurotransgaz. Motivul care a stat la baza acestui proiect este mult-pomenita diversificare a surselor de aprovizionare. Republica Moldova, ţară dependentă 100% de gazul rusesc, avea ca angajament, odată cu aderarea la Comunitatea Energetică în octombrie 2010, diversificarea surselor. Pentru a se putea integra pe piaţa energetică europeană, angajamentul prevedea şi accesul nediscriminatoriu al părţii terţe la reţelele de transport al gazelor naturale. Aşa s-a apucat compania românească Transgaz de construit conducta până la Chişinău.

Prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 milioane de metri cubi de gaze pe zi. După instalarea staţiei de comprimare şi reglare gaze de la Gherăeşti, din 1 ianuarie 2021 va fi posibilă transportarea în Republica Moldova a unui volum de patru milioane de metri cubi de gaze pe zi, iar din 1 octombrie 2021 – a unui volum de până la şase milioane de metri cubi de gaze pe zi.

Gazul ce urmează a fi livrat prin conducta de transport gaze naturale Iaşi-Ungheni-Chişinău va putea fi comercializat consumatorilor finali inclusiv prin reţelele existente de transport şi distribuţie a gazelor naturale, care sunt gestionate de către SA „Moldovagaz”.

Gazoductul Ungheni-Chişinău a presupus construcţia unei conducte de transport de gaze naturale în lungime de 120 km cu trei staţii de predare a gazelor naturale, una în Ungheni şi două în Chişinău, dar şi dotarea centrului de dispecerat şi dirijare de la Ghidighici.

Reţeaua de transport de gaze naturale pe ruta Ungheni-Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iaşi-Ungheni-Chişinău. Prima etapă, construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, a fost finalizată în iulie 2014.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite