Gazoductul Iaşi-Ungheni are un nou termen de finalizare: 15 aprilie. Întârzierile ar fi apărut din respectarea procedurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazoductul ar urma să alimenteze Republica Moldova cu gaze naturale de producţie românească, eliminând Gazprom
Gazoductul ar urma să alimenteze Republica Moldova cu gaze naturale de producţie românească, eliminând Gazprom

Lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni sunt avansate şi vor fi încheiate până la 15 aprilie, vicepremierul Liviu Dragnea venind la Chişinău cu „ordinul de plată“, în sumă totală de 1,2 milioane euro, reprezentând contribuţia românească pe teritoriul Moldovei, a afirmat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

UPDATE El a explicat întârzierile în finalizarea lucrării prin faptul că trebuie respectate procedurile europene în domeniu, care nu sunt cele mai rapide.

Într-o declaraţie de presă ulterioară, Ponta a precizat că prin termenul de 15 aprilie a vrut să se refere, de fapt, la lucrările de subtraversare a Prutului, parte din aceste proiect.

"Când se încheie pe tetiroriul moldovean, poate spune doar Guvernul Moldovei. Eu pot spune despre teritoriul României, acolo unde s-au încheiat lucrările, iar subtraversarea este licitată şi se încheie, în mod normal, pe 15 aprilie, subtraversarea Prutului", a spus Ponta.


„Evident că ne-am ţinut de cuvânt şi nu am venit cu mâna goală, ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea a venit cu ordinul de plată pentru contribuţia României la ce s-a lucrat deja în partea Republicii Moldova“, a spus Ponta, la Chişinău, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu omologul său moldovean, Iurie Leancă.

Vicepremierul român Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, şi vicepremierul moldovean, Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, au semnat, în noiembrie, contractul de finanţare pentru gazoductul Iaşi-Ungheni.

Contractul de finanţare, în valoare de 5,289 milioane de Euro, a fost încheiat între MDRAP şi Ministerul Economiei din Republica Moldova şi are la bază Acordul încheiat între guvernele român şi moldovean în 2010 privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de Euro acordat Republicii Moldova de România.

Dragnea a precizat că este vorba de 10,5 km de gazoduct pe teritoriul R. Moldova, iar în partea de sud, traversare a râului Prut de 134 de metri.

Povestea întârzierilor

Premierul Victor Ponta a fost prezent, în 27 august, în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Ponta declara, în 31 august că finalizarea gazoductului Iaşi - Ungheni va avea loc în luna decembrie.

Preşedintele Traian Băsescu a inspectat, în 20 septembrie, şantierul gazoductului din localitatea ieşeană Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic. Băsescu a spus că lucrările nu pot fi gata în decembrie, ci poate în februarie. "Adevărul" a scris cum s-a "evaporat" şantierul imediat după vizita de inaugurare a oficialităţilor.

Consorţiul care construieşte conducta este format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet şi IPM-Partners (România). Acesta a susţinut că va respecta termenul contractual pentru execuţia „firului principal“ al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013.

Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul României. Potrivit ANRM, activităţile de expropriere au fost aprobate în 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisă până în 2 octombrie. Contractul pentru execuţia lucrărilor pe teritoriul României a fost semnat în 21 august.

Mai puteţi citi:

Cristian Ghinea: „Gazoductul Iaşi-Ungheni are şi o semnificaţie care Moscovei nu-i place“

Cristian Ghinea, director Centrul Român de Politici Europene susţine că proiectul lansat astăzi „va acorda Chişinăului o marjă de manevră în negocierile energetice cu Rusia“.

Gunther Oettinger: Este o zi istorică - celebrăm conectarea directă a Republicii Moldova la piaţa gazelor din UE

Republica Moldova va face marţi un pas spre reducerea dependenţei totale de gazele naturale din Rusia, prin inaugurarea lucrărilor la conducta Iaşi-Ungheni, prima sa conectare la rezervele Uniunii Europene, comentează Reuters, citat de Agerpres.

Cum „s-a evaporat” peste noapte şantierul gazoductului Iaşi - Ungheni, înjghebat pentru ochii lui Victor Ponta

Mass-media din România a relatat pe larg în data de 27 august despre începerea lucrărilor la gazoductul Iaşi - Ungheni, inaugurate atât în România, cât şi în Republica Moldova, de o delegaţie condusă de Victor Ponta. La două zile de la trecerea oficialilor, firmele contractate şi-au strâns utilajele, ţevile şi muncitorii şi au dispărut de pe malul românesc al Prutului.

De ce nu au început lucrările de construcţie a conductei Iaşi-Ungheni: Ţevile necesare abia au ajuns în portul Constanţa, iar terenul încă nu este liber

Lucrările la conducta Iaşi - Ungheni se desfăşoară conform graficului stabilit cu constructorii, care s-au angajat să finalizeze firul principal al gazoductului până la 20 decembrie 2013, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), citat de Agerpres.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite