Front comun împotriva contului separat de TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TVA va fi suportată din fonduri comunitare numai pentru contractele care vor fi încheiate după 1 ianuarie 2012

Intenţia Guvernului de a obliga firmele să îşi creeze un cont în care să plătească TVA defalcat este criticată aspru de mediul de afaceri, care consideră că acestă măsură va bloca întreaga economie, deşi Executivul spune că va ajuta doar la combaterea evaziunii fiscale şi la îmbunătăţirea colectării.

Printr-un cont defalcat de TVA, companiile vor fi obligate să facă două plăţi pentru fiecare factură achitată prin bancă. Prima plată se va face în contul deja existent, fără TVA-ul aferent, în timp ce prin a doua plată se va vira TVA-ul aferent în contul defalcat de TVA.

Circa 300.000 de firme ar trebui să îşi creeze un astfel de cont până la 1 octombrie, la bănci sau la Trezorerie şi vor trebui să îşi modifice sistemele informatice pentru a putea ţine evidenţa cât de cât automatizat.

Ce probleme ridică acest cont

O măsură care va bloca economia, după cum spune avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biriş. „Guvernul Tudose va bloca economia României prin introducerea obligaţiei de a avea un cont separat pentru TVA”, spun şi reprezentanţii Uniunii Salvaţi România. 

„Guvernul Tudose va bloca economia României prin introducerea obligaţiei de a avea un cont separat pentru TVA”, spun şi reprezentanţii Uniunii Salvaţi România, care consideră că prin introducerea obligaţiei de a plăti şi încasa taxa pe valoare adăugată într-un cont separat, activitatea a peste 300.000 de firme plătitoare de TVA va fi bulversată şi blocată.

Şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) susţine că propunerea va genera dificultăţi de cash-flow majore pentru contribuabilii oneşti şi blocaje operaţionale semnificative pentru toate părţile implicate, respectiv Trezorerie, instituţii de credit şi Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF).

Măsura va bloca banii contribuabililor în contul de TVA şi ei vor putea putea fi folosiţi de aceştia doar cu aprobarea prealabilă a ANAF. Astfel, există riscul apariţiei unor situaţii de abuz în care funcţionarii fiscului, intenţionat sau nu, vor întârzia să aprobe folosirea unor sume care de fapt şi de drept sunt ale agenţilor economici. Totodată, sancţiunea pentru plata greşită a TVA, de 50% din sumă, este disproporţionată în raport cu abaterea făcută de comerciant, potrivit USR.

 „Contul de TVA va fi o birocraţie în plus care va îngreuna şi mai tare mediul de afaceri din România. Şi asta pentru că la noi, evaziunea fiscală se combate prin a-i trata pe toţi ca pe nişte infractori şi, mai ales, începând cu cei mici”, declară deputatul USR, Claudiu Năsui, membru în Comisia de buget – finanţe din Camera Deputaţilor.

„Sute de mii de oameni de afaceri corecţi vor fi afectaţi, iar businessurile lor de familie, mici, mijlocii şi mari vor deveni mai birocratice, ba chiar se vor închide pe termen mediu şi lung”, spune şi Claudiu Vrînceanu, fost secretar de stat la ministerul Economiei. El mai spune că mecanismu l va împovăra antreprenorii prin costuri suplimentare, iar firmele vor fi sufocate de birocraţie. De asemenea, efectele amenzilor, care potrivit proiectului se vor ridica la 50% din sumă, vor face că unii antreprenori corecţi să-şi închidă afacerile. 

Singura ţară cu acest sistem

România ar deveni singurul stat al Uniunii Europene care ar aplica un astfel de sistem, spun reprezentanţii PwC.

„O asemenea măsură nu a fost implementată în niciun alt stat membru al Uniunii Europene, un sistem similar fiind propus spre implementare doar opţional în Polonia şi numai pentru anumite sectoare specifice din economie unde riscul evaziunii fiscale este ridicat în Italia, care a obţinut şi o derogare în acest sens", a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România şi Europa de Sud Est.

Potrivit ei, noul sistem privind plata defalcată a TVA va genera dificultăţi de cash-flow majore la nivelul companiilor, costuri suplimentare şi sarcini adiţionale pentru contribuabili legate de adaptarea sistemelor IT şi a programelor de contabilitate, gestionarea plăţilor, precum şi cu modificarea procedurilor interne de lucru. De asemenea, companiile vor suporta costuri adiţionale cu comisioanele bancare generate de creşterea semnificativă a tranzacţiilor bancare şi cu eventualele sancţiuni impuse în cazul unor erori sau întârzieri de implementare. „Am dori să atragem atenţia asupra consecinţelor atrase de implementarea sistemului, atât la nivelul contribuabililor ce vor avea dificultăţi operaţionale în vederea implementării sistemului într-un termen extrem de scurt, precum şi la nivelul ANAF care va avea sarcini suplimentare cu privire la aprobarea solicitărilor de transfer a unor sume din contul de TVA în contul curent", a declarat Mitroi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite