Fraudă de peste 1,7 milioane de lei cu telefoane mobile, descoperită de inspectorii antifraudă

0
Publicat:

O fraudă de peste 1,7 milioane de lei a fost identificată de inspectorii DGAF la un operator economic din domeniul comerțului cu telefoane mobile, a informat luni ANAF.

Control al inspectorilor antifraudă
O fraudă de peste 1,7 milioane de lei a fost identificată de inspectorii DGAF

Inspectorii din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) - Structura centrală au efectuat un control antifraudă la un operator economic din zona București-Ilfov și au constatat că, în perioada 2018-2023, acesta s-a sustras de la achitarea obligațiilor fiscale aferente comercializării în mediul online de telefoane mobile în valoare de peste 10.000.000 de lei. Ca urmare a verificărilor efectuate s-a întocmit proces verbal în care a fost individualizat un prejudiciu de TVA în cuantum de 1.700.511 de lei, valorificat în cadrul unui dosar penal.

În vederea operaționalizării mecanismului evazionist, agentul economic verificat a înregistrat în evidența financiar-contabilă documente de achiziție care nu corespund realității, cât și facturi de vânzare care nu conțin TVA, contrar prevederilor legale și naturii bunurilor vândute, respectiv telefoane mobile noi, sigilate și cu garanție.

Prin sustragerea realizată de la plata taxei pe valoarea adaugată aferentă telefoanelor mobile a fost afectat atât bugetul statului, cât și mediul concurențial, prin utilizarea unor prețuri reduse față de prețul de piață practicat de societățile care comercializează aceleași produse cu respectarea prevederilor legale.

În dosarul penal aflat în lucru, vizând faptele de evaziune fiscală menționate, au fost puse în executare mandate de percheziție domiciliară și au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Procurorii au pus sechestru

„În urma punerii în aplicare a mandatelor de percheziție domiciliară, au fost identificate mai multe telefoane mobile pregătite pentru comercializare către clienți, documente și înscrisuri utile cauzei, bunuri ce au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor și recuperării pagubei produse la bugetul statului”, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul București, confirmând efectuarea în continuare a urmăririi penale față de persoana vizată de ancheta penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, prevăzută de art. 9 alin.1 lit. b) și c) din Legea 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal.

Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Tribunalul București din data de 21.05.2024 a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului cu privire la toate bunurile mobile și imobile, prezente și viitoare, dar și măsura popririi cu privire la sumele aflate în conturile bancare sau care vor credita conturile bancare, precum şi cu privire la sumele de bani datorate cu orice titlu suspectului, până la concurenta sumei de 1.700.511 lei.

În cursul urmăririi penale, la solicitarea unității de parchet, Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Antifraudă Fiscală - Structura Centrală a efectuat un control fiscal la agentul economic în numele căruia s-a derulat activitatea comercială, finalizat printr-un proces-verbal care este valorificat în cadrul dosarului, în conformitate cu dispozițiile legale.

Sprijinul tehnic a fost asigurat în cauză de către I.G.P.R. – Direcția Operațiuni Speciale – Biroul Operațiuni Speciale Bucuresti

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite