Francul elveţian, de la mărire la previzibila decădere. Cum ar fi posibilă deprecierea francului şi ce aţi face dacă s-ar întoarce CHF sub vechiul curs?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditele în franci elveţieni s-au dovedit până acum a fi o loterie. Iniţial au fost cele mai avantajoase, pentru ca în prezent mulţi să nu mai poată achita ratele. Şi totuşi sunt semne că francul va scădea, chiar sub valorile la care s-au contractat creditele, se arată într-un studiu publicat de Zero Hedge, notează Adevărul Financiar.

Saltul făcut de francul elveţian după ce banca centrală a renunţat la limita ratei de schimb cu euro a produs un tsunami printre cei care aveau credite CHF, nu doar în România, ci în întrega Europă Centrală şi de Est. Practic, din 2007 până-n prezent, oamenii şi-au văzut ratele dublându-se.

Doar că, aşa cum a crescut, francul se poate întoarce chiar sub nivelul de 2,7 lei la care au fost contracte majoritatea creditelor.

În acest caz, s-ar interveni şi pentru a majora nişte rate care ar scădea prea mult?

Şi dacă, în final, creditele în franci elveţieni se vor dovedi cele mai avantajoase din oferta băncilor din perioada de boom imobiliar?

Elveţia este singura ţară unde privilegiul de a împumuta guvernul federal este taxat. Astfel, pentru un credit de 1.000 de franci elveţieni, guvernul elveţian returnează după doi ani 990 de franci.

Curba randamentelor bondurilor suverane arată mai mult ca o navă naufragiată, aflată sub linia de flotabilitate.

Doar pentru termenele de maturitate de peste 15 ani, investitorii au profit, dacă 0,15% poate fi considerat aşa ceva.

Aprecierea de acum a francului, văzut tradiţional ca o monedă de refugiu, poate să treacă rapid pe depreciere, iar majorarea dobânzilor să nu mai poată opri căderea, ţara urmând să se confrunte cu o perioadă hiperinflaţionistă.

Citeşte mai mult pe această temă în Adevărul Financiar
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite