Francezii nu sunt de acord cu reforma pensiilor propusă de Emmanuel Macron
0Circa 68% dintre francezi se opun proiectului guvernamental privind reforma pensiilor, faţă de 32% care o susţin, conform unui sondaj publicat de Journal du Dimanche şi citat de agenţia EFE.
Potrivit sursei citate, opoziţia este mai mare (71 %) faţă de măsura „vedetă" a proiectului, respectiv prelungirea vârstei minime de pensionare de la 62 la 64 de ani, şi această respingere se evidenţiază în special în cazul celor sub 35 de ani sau al şomerilor.
Discursul guvernamental despre faptul că trebuie salvat sistemul de pensii „nu funcţionează", a subliniat, pentru publicaţia franceză, Frederic Dabi, director general de opinie de la Ifop, unul dintre principalele institute de demoscopie din ţară, informează Aerpres.
Astfel, sindicatele au convocat o zi de mobilizare, luni, cu greve ale funcţionarilor publici şi în unele sectoare private importante.
Totuşi, responsabilul Ifop semnalează că există „o disonanţă între puternica respingere a reformei şi dorinţa mai slabă de mobilizare" împotriva acesteia. Şi, conform sondajului, 68% dintre cei care au răspuns chestionarului cred că reforma va ajunge să fie aprobată, dată fiind configurarea majorităţii parlamentare, şi numai 32% au încredere că magnitudinea protestelor va opri proiectul guvernamental.
„Opinia publică este de părere că Executivul nu va face un pas înapoi şi că acţiunea colectivă nu funcţionează. Are sentimentul că preşedintele Emmanuel Macron a îmbrăcat costumul de reformator şi nu va ceda", a punctat Dabi.
Potrivit datelor transmise de Financial Times, în cursul acestei săptămâni, pensiile au deveni un simbol al ambițiilor reformiste ale lui Emmanuel Macron și al capacității sale de a pune în aplicare politici publice, în ciuda pierderii majorității parlamentare.
Președintele francez susține că această creștere a vârstei de pensionare este singura modalitate de a menține sistemul viabil, deoarece raportul dintre lucrători și pensionari va scădea considerabil în următoarele decenii. El a exclus alte abordări precum majorarea taxelor, scăderea pensiilor sau majorarea datoriei publice.
Guvernul mai argumentează că majorarea vârstei de pensionare este necesară pentru a îmbunătăți situația relativ slabă a Franței în ceea ce privește menținerea persoanelor în vârstă în câmpul muncii. Rata de ocupare pentru cei cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani este de 56%, comparativ cu o medie de 59% în țările UE și 61% în grupul OCDE al economiilor avansate. Doar jumătate dintre francezi mai lucrează după ce ajung la 62 de ani.