Fonduri europene pentru o fermă de găini. Ce profituri se pot obţine dintr-o astfel de afacere
0
O fermă de găini finanţată cu fonduri europene ar putea fi o afecare profitabilă. Banii vor veni prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, care se derulează până în 2020.
Cei care doresc să-şi facă o microfermă de aproximativ 1.000 de găini pot avea un profit de aproximativ 3.500 - 4.000 de euro. Potrivit normelor pe care trebuie să le respectaţi pentru a obţine fonduri europene, trebuie să aveţi maxim 6 găini pe metru pătrat.
Aveţi nevoie şi o hală, locuri de cocoţat pentru ouat, o platformă pentru colectarea dejecţiilor şi cuibare. Pe lângă acestea mai aveţi nevoie şi adăpători şi hrănitori.
Potrivit fermierilor, o găină produce în jur de 200 de ouă pe an, pe care l-ar vinde cu aproximativ 40 de bani. Iar fermierii spun că se poate obţine un profit bun după ce se scad hrana şi celelalte cheltuieli.
Fonduri europene pentru o fermă de găini
România şi-a propus să investească prin acest program peste 9,3 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro sunt fonduri europene, iar restul sunt de la bugetul de stat.
Încă de anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat pe site-ul instituţiei o serie de proiecte-tip care să nu mai aibă nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei.
Printre acestea sunt şi două care se referă la obinerea de fonduri europene pentru o fermă de găini. Mai exact, este vorba de proiectele „Dezvoltare fermei de creşterea păsărilor (găini ouătoare) - maxim 4.000 de capete” şi „Înfiinţarea unei ferme pentru creşterea păsărilor (găini ouătoare)”.
Potrivit reprezentanţii Ministerului Agriculturii, banii ar veni prin trei măsuri: Măsura 4.1 - „Modernizarea exploataţiilor agricole”; Măsura 6.2 - „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi non-agricole în zone rurale” şi Măsura 6.3 - „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”.
Fonduri europene pentru ferme de familie. Proiecte gata făcute
Încă de anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat pe site-ul instituţiei o serie de proiecte-tip care să nu mai aibă nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei. Pe lângă o fermă de găini, iată ce alte proiecte de ferme de familie pentru a obţine fonduri europene găsiţi:
- Fermă de legume în câmp (pe o suprafaţă de maxim 2 hectare)
- Înfiinţare fermă de legume în spaţii protejate prin construirea de solarii şi achiziţionarea de echipamente şi utilaje specifice
- Livadă de pomi şi arbuşti fructiferi (pe o suprafaţă de maxim 5 hectare)
- Dotare livadă de pomi fructiferi prin achiziţionarea de utilaje şi echipamente specifice
- Fermă de vaci pentru producţia de lapte (pentru maxim 20 de capete)
- Înfiinţare şi dotare plantaţie de zmeur prin achiziţia de utilaje şi echipamente
- Dotare exploataţie de viţă de vie prin achiziţionarea de utilaje şi echipamente
- Dezvoltarea fermei de creşterea păsărilor (găini ouătoare - maxim 4.000 de capete)
- Înfiinţare fermă pentru creşterea păsărilor (găini ouătoare)
- Înfiinţare fermă pentru creşterea puilor de carne
- Dotarea fermei vegetale cu echipamente
- Înfiinţare fermă de caprine în zona de munte
- Înfiinţare fermă de ovine şi caprine
- Înfiinţare fermă creştere porci cu bază furajeră aferentă
- Înfiinţare ferma de tineret taurin pentru îngrăşare