Fonduri europene 2015 în agricultură. Primii paşi pentru o crescătorie de iepuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii de animale spun, pentru cei care vor să înceapă o afacere în agricultură cu fonduri europene 2015, că se pot gândi şi la înfiinţarea unei crescătorii de iepuri.

Cei care doresc să-şi facă o crescătorie de iepuri cu fonduri europene în 2015 pot depune proiecte până la sfârşitul lunii octombrie. 

O tânără din Dâmboviţa şi-a dezvoltat o fermă de iepuri cu fonduri europene, prin măsura „Instalarea tinerilor fermieri” - Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Aceasta a obţinut 16.000 de euro, fonduri europene cu ajutorul cărora, anul trecut, a depăşit numărul de 400 de capete în crescătoria sa de iepuri. 

Tânăra spune că la ferma sa creşte rasele californian, neozeelandez, fluture german, marele alb sau berbec german, dar şi câţiva iepuri pitici. Din experienţa sa mai spune că preţul unui iepure variază de la 25 de lei, în cazul unui mascul de aproape două luni, 40 de lei o femelă de aceeaşi vârstă şi poate ajunge până la 200 de lei în funcţie de vârstă şi rasă.

Pentru a obţine fonduri europene pentru o crescătorie de iepuri puteţi apela la forma de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Aveţi la dispoziţie măsura  „112- tinerii fermieri”.

Fonduri europene 2015. Bani pentru tinerii care vor să-şi facă o crescătorie de iepuri

Tinerii agricultori care vor să-şi înceapă o crescătorie de iepuri pot accesa fonduri europene în agricultură. Mai exact, Ministerul Agriculturii anunţă că pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.

Banii se vor acorda în două tranşe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la decizia de finanţare. Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.

Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.

Prin PNDR 2014 - 2020, România are alocată o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro vin din fonduri europene, iar 1,347 de miliarde sunt de la bugetul de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite