FMI spune că jumătate din statele membre UE nu vor putea evita o recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit directorului general al fondului, Kristalina Georgieva, există riscul unei încetiniri în economiile Chinei, Statelor Unite și ale Uniunii Europene.

Kristalina Georgieva. Foto: Arhiva Adevărul
Kristalina Georgieva. Foto: Arhiva Adevărul

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, consideră că aproximativ jumătate dintre țările membre ale Uniunii Europene (UE) ar putea intra în recesiune în 2023. Georgieva și-a exprimat acest punct de vedere marți într-un interviu acordat Televiziunii Naționale Bulgare la cea de-a 27-a Conferință a părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP-27), care are loc la Sharm el-Sheikh.

Directorul FMI prognozează că anul care vine va fi dificil din punct de vedere economic. 

Avem un 2023 greu în față; există riscul unei încetiniri a economiilor din China, SUA și Uniunea Europeană. În UE, aproximativ jumătate dintre membri este probabil să intre în recesiune. Creșterea globală de 2,7%, ceea ce prognozăm, este relativ scăzută, dacă excludem covidul și criza globală, este cea mai scăzută din ultimul deceniu. Problema mai gravă este lupta împotriva inflației, care este cel mai mare obstacol în calea dezvoltării economice și creează probleme pentru cei săraci. De aceea băncile centrale sunt forțate să majoreze ratele dobânzilor. Dar ratele ridicate ale dobânzilor, combinate cu ratele de schimb ridicate ale dolarului au un impact negativ asupra economiei țărilor în curs de dezvoltare”, a explicat Georgieva.

Totodată, directorul general al FMI a subliniat că tranziția către o economie climatică prezintă noi oportunități de dezvoltare. „Fondul Monetar Internațional participă la conferință pentru că schimbările climatice au un impact mare asupra stabilității macroeconomice și financiare, în timp ce tranziția către o nouă economie climatică oferă oportunități mari de creștere și ocupare a forței de muncă. Am venit aici cu idei concrete, printre altele, am creat un instrument financiar - un fond care va oferi împrumuturi pe termen lung pentru transformarea structurală, în care s-au acumulat 400 de miliarde de dolari. Vom oferi condiții bune pentru creditori", a menționat Georgieva. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite