Economist, despre predicțiile lui Roubini: Orice criză globală afectează și România

0
Publicat:

Specialiștii în economie și finanțe consultați de „Adevărul” nu sunt în totalitate de acord cu predicțiile sumbre ale renumitului economist Nouriel Roubini, admițând însă că orice criză globală afectează și România.

Săgeată care indică scădere în spatele căreia se află mai multe bancnote de dolari
Băncile centrale au luat măsuri preventive pentru a proteja statele de o eventuală criză

Nouriel Roubini spune că economia se îndreaptă către o „buclă fatală”, din cauza a trei factori de stres din economie, care vor lăsa Fed în imposibilitatea de a lupta împotriva recesiunii.

Într-un articol de opinie pentru Project Syndicate de joi, Roubini a prognozat un viitor ciclu de suferință economică, în timp ce SUA se luptă atât cu o inflație ridicată, cât și cu povara mare a datoriei. Aceste probleme se perpetuează reciproc, a spus el, avertizând despre o recesiune și o criză financiară iminentă care nu s-ar agrava decât cu cât va dura mai mult.

O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor, dar va face criza datoriilor mai severă și, la rândul său, va alimenta o recesiune economică și mai profundă”, a spus el. „Din moment ce sprijinul de lichiditate nu poate preveni această buclă sistemică, toată lumea ar trebui să se pregătească pentru viitoarea criză a datoriilor stagflaționiste”, a spus el.

Evenimentele actuale nu indică o criză cum a fost cea din 2008

Întrebat dacă această nouă criză poate afecta și România, așa cum s-a întâmplat în 2008 – 2009, analistul eToro Bogdan Maioreanu a declarat pentru „Adevărul” că „orice criză globală afectează și România”.

„Acest punct de vedere a fost confirmat în timpul crizei din 2008 și a fost întărit în timpul pandemiei și a actualei crize energetice. Dar evenimentele actuale nu indică o criză precum cea din 2008. Ceea ce se întâmplă în sistemul bancar pare să fie legat de bănci individuale și nu un fenomen sistemic. Reacția băncilor centrale a fost rapidă și de imediată susținere pentru sistemul bancar. 

Anul acesta probabil că noile creșteri suplimentare ale ratelor dobânzilor și, în prezent, tensiunile din sectorul bancar, sunt susceptibile să ducă la o încetinire a creșterii economice și a inflației și să accelereze deciziile legate de eventualele reduceri ale ratelor dobânzilor. Există probabilitatea ca Fed-ul american, Banca Angliei și, poate chiar și Banca Centrală Europeană, să își oprească creșterile dramatice ale ratelor în a doua jumătate a acestui an. Acesta este un prim pas necesar înainte de eventualele reduceri a dobânzilor cheie care ar putea avea loc chiar la sfârșitul acestui an. Speranțele de reducere a ratelor dobânzii în SUA depind însă de viteza de scădere a inflației.

Inflația din SUA a scăzut timp de 8 luni consecutive, evoluție care se va accelera pe măsură ce și încetinirea economică se manifestă, iar acest lucru nu duce la stagflație. Riscurile legate de evenimentele din perioada următoare vin din criza bancară ce încă produce efecte și din apropierea termenului limită, din iulie, al plafonului de îndatorare din SUA. Până în prezent, piețele bursiere au rezistat la riscuri, crescând în ultimele două trimestre, după ce au luat în calcul o mulțime de vești proaste anul trecut și așteptând cu nerăbdare reducerile ratelor dobânzilor la sfârșitul acestui an.

Orice decelerare a cererii în economia globală va afecta și România. Această situație produce și efecte pozitive, cu impact direct asupra scăderii inflației. Există încă multe incertitudini în acest an, dar probabilitatea unei recesiuni în SUA și la nivel mondial este încă scăzută. Chiar și în cazul Europei, deși se estimează o încetinire a creșterii economice, perspectivele de recesiune sunt scăzute”, a explicat Bogdan Maioreanu pentru „Adevărul”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite