Fitch menţine ratingul României, dar avertizează că prognozele de creştere sunt nerealiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fitch reconfirmă ratingul României.

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat vineri ratingul de ţară şi perspectiva stabilă a României, însă avertizează că Guvernul se bazează pe o serie de creşteri extrem de optimiste.

Fitch a reconfirmat atât calificativul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, cât şi perspectiva stabilă.

Agenţia de rating susţine că, deşi România are niveluri moderate ale datoriei publice şi indicatori mai buni decât vecinii din categoria „BBB” în privinţa produsului intern brut pe cap de locuitor, de partea cealaltă vin deficitele bugetare şi deficitele curente, datoria externă netă care este mai mare decât cea a colegilor de rating şi politica fiscală pro-ciclică care prezintă riscuri pentru stabilitatea macroeconomică.

Fitch susţine că estimarea Guvernului de creştere a veniturilor de 15,7% pare a fi „extrem de optimistă”, deoarece se bazează pe ipoteze macroeconomice nerealiste, inclusiv o creştere a ocupării forţei de muncă private de peste 3% (aceasta a crescut cu numai 1,7% în 2018). Consiliul fiscal a identificat, de asemenea, sub-bugetarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile şi a cheltuielilor cu dobânzile, ceea ce ar putea conduce la cheltuieli mai mari.

Fitch se mai aşteaptă ca deficitul României să crească până la 3,4% din PIB în 2019. Agenţia de rating susţine că degradarea fiscală ar putea continua în 2020 dar şi după, în special dacă guvernul continuă planurile de creştere a pensiilor cu încă 40% în septembrie 2020 (după o creşterere de 15% pentru în septembrie 2019). „În absenţa unor reforme privind creşterea veniturilor, estimăm că deficitul va creşte până la 4,0% din PIB în 2020, ceea ce va duce la o creştere a raportului datoriei publice / PIB la 37,9%, de la 35% în 2018”, arată agenţia.

Mai mult. Fitch subliniază că riscurile sunt parţial legate de elaborarea politicilor imprevizibile, în special având în vedere ciclul electoral aglomerat din următorii doi ani.

Principalii factori care ar putea conduce la îmbunătăţirea ratingului de ţară sunt: reducerea riscurilor asupra stabilităţii la nivel macroeconomic şi îmbunătăţirea credibilităţii politicilor macroeconomice, asigurarea consolidării fiscale care ar îmbunătăţi traiectoria pe termen lung a ponderii datoriei publice în PIB, precum şi îmbunătăţirea poziţiei financiare externe.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat: „Reconfirmarea ratingului României de către agenţia Fitch, similar deciziei Standard & Poor’s din luna martie a.c., reprezintă un pas important în demersul nostru de îmbunătăţire a ratingului de ţară. În perioada următoare ne vom concentra toate eforturile asupra consolidării predictibilităţii şi stabilităţii macroeconomice. Succesul acestui demers se va reflecta direct în scăderea costului de finanţare, creşterea competitivităţii companiilor româneşti şi în sporirea atractivităţii ţării noastre ca destinaţie de investiţii”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite